haflinger in sneeuw - Marielle Andersson Gueye
haflinger in sneeuw - Marielle Andersson Gueye

Vijf dingen die je nodig hebt voor een ritje in de kou

Nieuws

Waarschijnlijk heeft bijna iedereen vandaag moeten krabben. We kunnen er niet omheen: winter is coming. Als het kan wil je natuurlijk fanatiek doortrainen en daarvoor komen de volgende skills goed van pas.1. Wilskracht


We hebben het allemaal weleens meegemaakt: het is koud, donker - en je weet echt wel dat een zachte, warme paardenneus het allemaal goedmaakt - en de warme bank en het dekentje laten je niet los. Zet je daar overheen. ‘Maar ik wil niet!’ is een slecht excuus. Zonneschijn of regen, als je eenmaal op stal bent weet je dat het het allemaal waard is.

2. Slim aankleden


De basisformule voor een goede, warme outfit begint bij een absorberende laag als wol. Daarna komt de isolerende laag, meestal van fleece en als laatste trek je een weerbestendige laag aan die je beschermt tegen regen en sneeuw. Een isolerende laag is voor elk klimaat geschikt, ook in de binnenbak kan hij van pas komen.

3. Denk aan je vingers en tenen


Weet je nog dat je tijdens je eerste winter op de manege in het midden van de bak stond omdat je je vingers niet kon bewegen? Of het moment dat je je tenen niet meer kon voelen in je rubberen laarsjes? Het heeft er waarschijnlijk wel voor gezorgd dat je nu altijd op het ergste bent voorbereid. Sta je les te geven? Probeer zoveel mogelijk te bewegen. Voor de echte koukleumen zijn er elektrische hand- en voetwarmers verkrijgbaar.

4. Trainingsplan


Ken je paard en ken het weer. Zorg ook dat je in kunt schatten wanneer de bodem gaat bevriezen. Om dat te voorkomen kun je hem de dag ervoor open trekken.

Je paard zal tijdens de koude dagen een extra lange warming up en cooling down wel kunnen waarderen. Geef hem de tijd om warm te worden.

5. Weet wanneer het genoeg is


Wanneer je je paard overwerkt kan dat voor 48 uur effect hebben op zijn immuunrespons. De kans is dus groter dat hij ziek wordt of zich blesseert. Twijfel je? Houd het werk dan simpel en ben blij dat je in ieder geval een plek hebt om te rijden in de wintermaanden!

Bron: Horsenation