pees, been, haren, foto arnd
pees, been, haren, foto arnd

Nieuwe pees biedt hoop voor afgeschreven paard

Nieuws

De techniek staat niet stil rondom paardengeneeskunde. Dierenkliniek Wolvega wil graag mee in de ontwikkeling als dat reële mogelijkheden biedt. Zo staat er op de kliniek een Friese merrie die na een ongeluk op de wei een compleet ontplofte pees opliep. Door nieuwe technieken heeft ze met behulp van nanofibers en stamceltechniek een compleet nieuwe pees gekregen. “We hebben goede redenen om te denken dat dit voor het paard in kwestie de enige kans is.”



Humane geneeskunde


“We hebben goede redenen om te denken dat dit voor het paard in kwestie de enige kans is.” Aan het woord is veterinair Don van de Winkel, één van de zeven gespecialiseerde dierenartsen van Dierenkliniek Wolvega. Van de Winkel werd enthousiast na het verhaal van Anthony Boerma van Medivet Europe die de nieuwe techniek met nanofibers en stamcellen opdeed op de Universiteit van Ohio. Daar is het product ontwikkeld. De techniek komt uit de humane geneeskunde.

Nanofibers


Voor een nieuwe pees moet eerst een mal van de pees gemaakt worden, een mal van heel dunne vezels, de zogenaamde nanofibers. “Met nanofibers kun je in principe alles maken. Het zijn heel kleine draadjes en daarmee maak je als het ware een microscopisch raamwerk dat zodoende niet door het lichaam wordt afgestoten. Dat raamwerk wordt opgevuld door stamcellen die in dit geval uiteindelijk peesweefsel gaan vormen. Daarmee regenereer je als het ware je eigen pees”, aldus Boerma.

Nieuwe techniek


Van de Winkel kreeg begin augustus een Friese merrie ter behandeling die door een ongeval in de wei een enorme peesbeschadiging had. De nieuwe methode zou voor haar de enige oplossing kunnen zijn. In overleg met de eigenaar, die de waardevolle fokmerrie waar hij erg aan gehecht is graag wilde behouden, werd besloten de merrie te opereren en de nieuwe techniek toe te passen.

Spannend


“De operatie is goed gelukt en de stamcellen zitten op de juiste locatie”, vertelt Boerma. “Ik ben erg blij met de ontwikkelingen tot nu toe, maar het blijft nog spannend. Hoe het over zes maanden en zes jaar gaat weet je natuurlijk niet. Maar als dit goedkomt, kan er heel veel en is er weer een nieuwe stap gezet in de paardengeneeskunde.”

Dag van de operatie:



Verwijderen gips:




Lees het volledige artikel in De Paardenkrant, deze kun je hier downloaden.

Bron: Horses.nl