141021416_ABFweb
141021416_ABFweb

Jong paard op stal heeft mogelijk vertraagde botgroei

Nieuws

Jonge paarden die opgroeien in een opfokstal lijken te lijden onder een vertraagde botgroei in vergelijking met jaarlingen die vrij in de wei lopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Michigan State University.Onderzoek


Vele jonge sportpaarden krijgen last van letsel aan de botten c.q. aan het skelet. Dit was de aanleiding voor een onderzoek naar twee groepen paarden: een groep jaarlingen die in een opfokstal werden gehouden en een groep die in de wei mocht opgroeien. Het ging om 16 paarden met een gemiddelde leeftijd van 18 maanden. Allemaal van hetzelfde ras.

Botdichtheid


De botdichtheid bleek bij de jaarlingen in een opfokstal minder te zijn dan bij de jaarlingen die een wei tot hun beschikking hadden. De staljaarlingen uit het onderzoek hadden een verminderde concentratie osteocalcin in het bloed. Dit duidde erop dat de ontwikkeling van de botten minder snel ging. Als een jong paard al vroeg een mindere botdichtheid heeft, kan dit in een later stadium tot blessures leiden.

Beweging


Jonge paarden die op stal staan, kunnen minder bewegen. En die beweging lijkt dus heel belangrijk te zijn voor een goede botgroei. Paarden die in de wei mogen opgroeien daarentegen, lijken een goede skeletstructuur te ontwikkelen. Zo zijn ze beter voorbereid op trainingen en oefeningen die bij het leven van een (sport)paard horen.

 

Bron: Equinews.com