sokpaard
sokpaard

Voor de fröbelaars: geef een zelfgemaakt sokpaard cadeau

Nieuws

De maan schijnt door de bomen en ergens klinken Jingle Bells. Ik ben al in feestsfeer en wil je nu alvast een cadeautje geven: een sokpaard! Of beter gezegd, het stappenplan waarmee jij zelf een sokpaard kan euh… fokken, zodat jij straks iemand anders een uniek cadeautje kan geven.Benodigdheden:  • Een paar sokken; hoe groter de maat, hoe groter het paard (hoe meer werk het kost). Let op: kies een lichtere kleur zodat oogjes en neusgaten beter uitkomen.

  • Klosje garen in de kleur van de sokken een klosje zwart garen voor ogen en neus.

  • Een (naai)naald, een dikke (stop)naald en wat (glaskop)spelden.

  • Wol voor de manen en staart. Tip: neem twee of drie kleurtjes voor een vrolijk effect.

  • Een schaar.

  • Vulmateriaal (bv fiberfill). Te koop bij knutselwinkels, maar ook bij de Hema.

  • Eventueel een centimeter.

  • Optioneel: een audioboek of vriendin om mee te kletsen. Het kost namelijk algauw vijf tot zeven uurtjes om dit paard te maken, dus maak het jezelf gezellig.


Een kleine waarschuwing vooraf. Ik heb ooit een das voor mijn neefje gebreid wat me dagen werk en ruim 40 euro aan wol heeft gekost. Mijn zusje draaide het ding om een sneeuwman. Wie zelf niet naait of breit heeft geen enkel idee hoeveel moeite er in zelfgemaakte cadeautjes zit. Stel je verwachtingen dus bij.

[caption id=”attachment_26252” align=”alignright” width=”300”] Stap 1[/caption]

Stap 1: de benen knippen


Daar gaan we! We beginnen met de basis: het lijfje en de benen. Hiervoor heb je een van de twee sokken nodig. De voet wordt het lijf, de hiel de achterhand en de schacht van de sok worden de benen.
Leg de sok plat op tafel. De tenen moeten als het ware naast elkaar met de nagels op tafel liggen. Knip de schacht van de sok precies doormidden, zo krijg je twee benen. Stop zo’n twee centimeter onder de hiel.
Draai nu de sok binnenste buiten en naai de benen dicht. Begin bij de hoeven ofwel de boord van de sok en werk zo naar boven. Houd het kruis open, want daar gaat straks de vulling naar binnen (sorry, paard).
[caption id=”attachment_26245” align=”alignleft” width=”300”] Stap 2[/caption]

Stap 2: vullen van lijf en leden


Als de beentjes zijn dichtgenaaid, draai je de sok weer met de goede kant naar buiten.
Pak je vulling en prop het via het kruis van je paard in de beentjes en het lijfje. Houd de standaard regel aan: een gezond paard is niet te mager en niet te vet.
Het is wat gepruts en gefriemel om de vulling mooi gelijk te krijgen. Neem je tijd.
Klaar met vullen? Naai dan het ‘kruis’ dicht. Je krijgt een netter ‘litteken’ als je kleine steekjes gebruikt.
[caption id=”attachment_26253” align=”alignright” width=”300”] Stap 3[/caption]

Stap 3: draai hem zijn nek om


Draai nu je paard de nek om (ja, echt).
Je moet zelf even inschatten hoe groot het hoofd in verhouding van het lijf moet zijn. Ik denk dat het hoofd van mijn paard 2/5 van de voet van de sok is. Knijp daar waar de nek moet komen de sok bij elkaar, pak een (stuk) dubbele draad, maak geen knoop aan het uiteinde, naai de draad met grote steken rondom de nek, pak de uiteinden aan beide kanten en trek. Geen zorgen, het paard voelt nog niets. Wikkel de draad nog een paar keer om de nek, maak er een stevige knoop in en werk de uiteindjes weg.

[caption id=”attachment_26246” align=”alignleft” width=”300”] Stap 4[/caption]

Stap 4: armen en neus knippen


Leg nu de tweede sok plat op de tafel zoals je met de eerste heb gedaan; Tenen ondersteboven naast elkaar.
De schacht van de sok worden de armen. Die hoeven niet zo lang te zijn als de benen, dus houd iets meer sok over voor de hiel. De voet wordt de neus. Je hebt niet de hele voet nodig, dus houdt ook aan die kant nog wat ruimte over voor de hiel.

Stap 5: armen en neus vullen


[caption id=”attachment_26242” align=”alignright” width=”300”] Stap 5[/caption]

Naai de armen dicht. Begin weer bij de boord, ofwel de hoefjes. Laat de bovenkant (oksels) open. Vul door die opening de armen. Ik maak ze ongeveer net zo dik als de benen.
Maak de armen een klein stukje onder het nekje vast. Zorg dat de naadjes van de zijkanten van de armen naar beneden wijzen. Dat is mooier. Vul nu de neus. Vouw het geknipte uiteinde rondom iets naar binnen en spelt het af. Zo krijg je straks een nettere bevestiging. Kijk waar je de neus wil hebben. Het mag onder tegen de nek aan komen. Houd boven genoeg ruimte over voor de ogen. Je kan de neus alvast met een los steekje om wat knopnaalden vastzetten.
Ga dan rustig zitten en bereid je voor, want om de neus aan de onderkant bij de nek vast te naaien is een enorm gepruts. Het goede nieuws: als je hiermee klaar bent, begint je paard echt al ergens op te lijken.

Stap 6: naai hem een oor aan


De hiel verander je in oren. Leg hiervoor de (geknipte) uiteinden op elkaar en leg de hiel plat op tafel. Knip het dan doormidden. Het ronde deel van de hiel wordt de bovenkant van de oren.
Naai de zijkanten van de oren dicht. De onderkant van het oor is dikker omdat het meer lagen van je restje sok heeft en dat is prima. Dan blijven de oren goed staan. Naai de oren bovenop het hoofd van je paard vast.

Stap 7: ogen en neusgaten


Met je bol zwarte wol en je stopnaald maak je de ogen en neusgaten. Je wilt geen scheel paard, dus je kan met naaldjes alvast aangeven wat het midden van het hoofd is en waar de ogen dan moeten zitten. Gebruik eventueel je centimeter. Bij mijn paard beginnen de ogen precies boven de rand van de neus en ze staan een centimeter uit elkaar. Maak de ogen niet te klein. Naai steeds een steek van links naar rechts, over en weer. Zo krijg je een mooi oog. Ik heb de neusgaten gemaakt door een stukje wol op te rollen als een platte slak. Met wat knopnaaldjes heb ik ze vastgezet en vervolgens heb ik het vastgenaaid met het zwarte naaigaren.

Stap 8: manen en staart


Pak je wol voor de manen en staart en knip het alvast in stukjes. Ik maak die stukken twee keer zo lang als de uiteindelijke lengte van de staart en manen. Ik trek de wol namelijk tot de helft door het paard en maak er dan een knoop in. Een stukje wol, worden zo twee strengen haar.
Begin met je eerste strengetje van de staart, precies in het midden van de achterhand. Werk daar rondom omheen. De voorpluk van de manen kun je precies tussen de oren vastmaken. Werk dan verder naar achteren. Ik maak een manenkam met steeds twee strengen of knoopjes naast elkaar. Je hoeft niet helemaal tot aan de nek door te gaan met je manenkam. Ik stop halverwege het achterhoofd al (ik ben een luie naaister) ;-)

Klaar! Je hebt een heus sokpaard gefokt. Mail je een foto zodat we hem of haar kunnen bewonderen?


Ps: Ik ben geen pro-knutselaar dus gebruik vast niet de juiste jargon. Vergeef me. Ik hoop dat je er toch uitkomt.
Pss: Maak jij ook mooie paardendingen en wil je het stappenplan van zo’n project met de Bit-lezers delen? Stuur een foto van jouw ‘maaksel’ naar Bit@eisma.nl.
stap 5 (Large)
stap 2 (Large)
stap4a (Large)
stap8a (Large)
stap7b (Large)
stap 7a (Large)
stap8b (Large)
stap6b (Large)
stap1 (Large)
stap 3 (Large)
stap6a (Large)
sokpaard benodigdheden (Large)
stap8a (Large)
stap 7a (Large) (2)