Springen
Springen

Interesse in ponyspringrubrieken voor 18+ ruiters

Nieuws

Fokkers van D-pony’s zijn aan het onderzoeken of het haalbaar is om ponyspringrubrieken op te zetten voor ruiters van 18 jaar en ouder en deze officieel door de KNHS te kunnen laten erkennen.


Dit initiatief kwam tot stand omdat fokkers van D-pony’s tegen het probleem aanliepen dat ruiters vanaf het achttiende levensjaar niet meer mogen starten in de ponyrubrieken. Voor bijna alle springcombinaties valt dan het doek. Veel amazones en ruiters stappen over op een paard, omdat het technisch gezien niet haalbaar is om met een pony tussen de paarden te starten. Bij de dressuur kan dit uiteraard wel.

Animo


Een andere reden voor de fokkers om 18+ ponyspringen op te zetten is dat veel ruiters en amazones niet willen of kunnen overstappen naar de paarden. Om van 18+ ponyspringen een officiële KNHS-wedstrijdklasse te kunnen maken, moet er genoeg animo zijn. De fokkers zijn op zoek naar ruiters en amazones die wedstrijden willen blijven rijden met hun D/E-pony. De combinaties moeten elkaar fysiek gezien niet in de weg zitten.

Mail


Wie (bijna) volwassen is en een (verdere) springsportcarrière ambieert met zijn D/E-pony (in eigen categorie), kan een mail sturen naar 18plusponyspringen@gmail.com. In de mail graag een omschrijving van de situatie van de amazone en ruiter, met de volgende punten:
- Leeftijd van de amazone/ruiter;
- Categorie pony;
- Huidige springklasse;
- De doelen die de amazone/ruiter met haar/zijn pony voor ogen heeft;
- De reden waarom de amazone/ruiter niet kan of wil starten bij de paarden.

Ook zien de initiatiefnemers ideeën, reacties, etc. graag tegemoet, die eveneens naar hetzelfde mailadres gestuurd kunnen worden. De initiatiefnemers gaan bij genoeg animo samen met de KNHS kijken of de mogelijkheden er zijn om de wedstrijdklasse voor ponyruiters van 18 jaar en ouder op te gaan zetten.

Bron: Horses