maan
maan

Stand van de maan heeft geen invloed op geslacht

Nieuws

De stand van de maan en de tijd van het dekken heeft geen invloed op het geslacht van het veulen. Dit blijkt uit Argentijns onderzoek.


Tijdens het onderzoek zijn 65.535 drachten onderzocht van volbloeden en Arabieren, gedurende een periode van negen jaar.

Volgens José Javier Aguilar en zijn collega’s is het wetenschappelijk aangetoond dat de maancyclus een belangrijk effect heeft op verschillende biologische gebeurtenissen. Er bestond echter nog wat onenigheid over de invloed van de maan op zwangerschap van mens en dier.

Het doel van het onderzoek was ontdekken of er een belangrijk verband is tussen de stand van de maan, het tijdstip van het dekken en het geslacht van het veulen. Het Argentijns stamboek gaf de onderzoekers informatie over alle geregistreerde dekkingen van volbloeden en Arabieren tussen 2003 en 2011.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift Chronobiology International, en schreven dat er in totaal in 33,396 merries werden geboren (50,96 procent) en 32.139 hengsten (49,04). Ze stelden dat het percentage niet significant anders was tijdens verschillende standen van de maan.

“We kunnen concluderen dat dekkingen verbinden aan de stand van de baan om het geslacht van het veulen te manipuleren geen optie is bij het fokken van paarden”, concluderen ze.

Bron: Horsetalk