Oog
Oog

EU wil ban op vlees uit Mexico

Nieuws

De Europese Unie is dicht bij een ban op de import van vlees uit Mexico. Dit vertelde Michael Scannell, voorzitter van het voedsel- en veterinair bureau van de Europese Commissie, tijdens een bijeenkomst van het Europese Parlement in Brussel.


Hij sprak zijn zorgen uit over een aantal serieuze welzijnsproblemen die worden gezien tijdens de lange transporten van paarden van de Verenigde Staten naar Mexico. Volgens hem arriveren sommige paarden dood of niet meer in staat om op hun benen te staan. Ook vertelde hij dat strengere regels het voor Canada moeilijker zal maken om vlees afkomstig uit Amerika naar Europa te exporteren.

Scannell vertelde dat hij het belangrijk vindt om het dierwelzijn uit te lichten. “Over het algemeen hebben de strengste overtredingen te maken met het transport”, vertelt hij. “Als voorbeeld zullen we de komende weken een rapport naar buiten brengen over Mexico, waar we dieren zagen die na het transport niet meer konden lopen of zelfs overleden waren.”

Hij gaat verder: “Vreemd genoeg wordt wat we zien in relatie met slachten vaak geaccepteerd. Er zijn maar weinig bedrijven die zijn erkend voor de uitvoer van paardenvlees naar de Europese Unie.”

“Het is een lucratieve handel en de betrokken bedrijven weten dat ze onder vreselijk veel druk staan en nauwlettend in de gaten worden gehouden. Een van de dingen die ze relatief goed kunnen controleren zijn de slachtomstandigheden en over het algemeen is wat we zien aanvaardbaar. Ik leg er nadruk op dat slachten per definitie al geen mooi gezicht is, zelfs met de meest moderne slachttechnieken ziet het er nog niet leuk uit. Maar dit aanvaarden we. Ik denk alleen niet dat we de slechte omstandigheden op het transport ook moeten aanvaarden.”

Hij sluit af: “Tot slot wil ik zeggen dat de Commissie, in het licht van de verschillende Voedsel- en Landbouwrapporten, niet blind is voor de noodzaak tot verbeteringen. We zijn al een geruime tijd bezig met het voeren van gesprekken met een aantal landen met het oog op het verbeteren van de omstandigheden.”

“We zijn niet blij met de vooruitgang die geboekt is in bepaalde gevallen en na enkele zeer moeilijke onderhandelingen met de Mexicaanse autoriteiten zijn we nu dichter bij het nemen van een formeel besluit om de invoer van paardenvlees uit Mexico te verbieden. Daarnaast zijn we ook zeer dicht bij het opleggen van strengere voorwaarden rondom de zogenaamde zes-maandenregel in Canada.”

“Dit maakt het in beide gevallen een stuk moeilijker - onmogelijk in het geval van Mexico, moeilijk voor Canada - om paarden te blijven importeren uit de VS voor de export naar Europa.”

Bron: Horsetalk