mustangs
mustangs

Zeldzame Nokota paarden wacht grimmige toekomst

Nieuws

De dreiging om verspreid te worden hangt boven de Nokota Horse Conservancy, een raad die zijn bestaan heeft gewijd aan het beschermen van bloedlijnen van een zeldzame stam van Mustangs. De paarden stammen af van de Lakota-paarden, die ooit het bekende opperhoofd Sitting Bull droegen.


De Nokota-paarden komen van oorsprong uit Nordt Dakota en hun bloedlijnen zijn terug te leiden tot de eerste ranchpaarden en Indianenpony’s die de Amerikaanse overheid in beslag nam van de inwoners van Lakota in 1881.

De raad, die in 1999 werd opgericht, worstelt sinds de recessie van 2008. Ze zijn nu begonnen met zich voorbereiden op het ergste, maar het bestuur is nog steeds vastbesloten een stokje te steken voor de gedwongen verspreidde verkoop van 100 paarden die ze in hun bezit hebben.

De raad heeft ongeveer 20.000 dollar schuld en heeft 150.000 dollar nodig om door te gaan met hun werk. De huur van het land is al drie maanden niet betaald. Er is nu een crowdfundingcampagne gestart om het bedrag bij elkaar te krijgen. Er is nu 6695 dollar opgehaald.

Het gaat het ras de laatste 50 jaar niet makkelijk af. In de jaren ‘50 ging het Theodore Roosevelt National Park dicht, waardoor veel wilde paarden ongewenst opgesloten werden. De paarden verdwenen, door kruisen en verwijdering door het park, wat ze deed eindigen in het slachthuis.

Directeur van de raad, Shelly Hauge zegt dat het vernederend is om om hulp te vragen, maar “het is niet voor ons, het is voor de levende geschiedenis van deze paarden. We willen het niet laten wegglippen.”

Bron: Horsetalk