race
race

Oorlogsveteraan terug in het zadel

Nieuws

Een oorlogsveteraan van de oorlog in Afghanistan - die een been vanaf de knie verloor - is klaar om weer de renbaan op te gaan. Hij kreeg een vergunning om te rijden in amateurraces.


Guy Disney vroeg officieel in 2010 al een vergunning aan, maar die werd door de British Horseracing Authority afgewezen wegens veiligheidsredenen.

De organisatie had drie hoofdzorgen: zijn kunstbeen zou vast kunnen komen te zitten in zijn stijgbeugel, waardoor hij zou worden meegesleept; hij zou zijn rechtervoet niet terug kunnen plaatsen als hij uit de beugel schiet en hij zou niet kunnen voelen waar zijn rechtervoet is.

Desondanks heeft Guy, met de hulp van Dr David Carey, de organisatie weten te overtuigen dat geen van deze zorgen van belang is.

Hij maakt gebruik van een ‘teenstopper’, die ervoor zorgt dat zijn voet alleen achteruit de beugel kan. Daarnaast heeft hij een video waarin hij zijn beugel verliest en weer aandoet.

“De BHA heeft de afgelopen 12 maanden nauw contact gehad met Guy, om zo een mogelijke vergunning als amateurruiter te verlenen”, aldus een woordvoerder. “Deze zomer hebben we gekeken of hij fit genoeg is om te rijden en hij is door de test gekomen.”

Trainer Kim Bailey, waar Guy voor reed, heeft de amateurjockey altijd gesteund. “Guy zei altijd dat hij vastbesloten was weer in het zadel te klimmen en races te rijden”, schrijft hij in zijn blog. “Het was moeilijk te geloven, vooral toen ik hem zag liggen in zijn ziekenhuisbed. Maar het bewijst maar: waar een wil is, is een wet.”

Bron: Horse and Hound