training
training

Tijd van training beïnvloedt biologische processen

Nieuws

Paarden zijn - net als mensen - in principe overdag wakker of actief. ‘s Nachts zorgen biologische processen bij beide soorten ervoor dat weefsels worden gerepareerd. Verschillende genen in de spieren en andere weefsels zijn betrokken bij een 24-uurs cyclus die wordt gecoördineerd met uren zonlicht en duisternis. Deze cyclus bepaalt velen aspecten van de individuele fysiologie, het metabolisme en gedrag.


In een studie ontworpen om de invloed van lichaamsbeweging op de circadiane* ritmes van paarden te evalueren, gebruikten onderzoekers van de Universiteit van Dublin zes gezonde volbloedmerries die een jaar op de weide hadden gestaan. De dieren hadden in dat jaar geen enkele vorm van training gehad. In het begin van de studie werden elke vier uur biopties van de spieren genomen. Dit deden ze ook na acht weken van training, waarin de paarden een training hadden van 20 minuten op het midden van de ochtend.

De genen betrokken bij spiermetabolisme werden vergeleken. Tijdens de pre-oefening waren de genen - die bekend zijn belangrijk te zijn bij de prestaties van paarden - constant tijdens een periode van 24 uur. In de monsters die werden genomen na acht weken van training, waren genen die helpen bij de bescherming van spieren tijdens stress en reparatie niet ingeschakeld in de nacht. In plaats daarvan waren ze ingeschakeld vlak voor het paard de oefening moest doen. Dit betekent dus dat het biologische ritme van het paard is aangepast op het trainingsschema, zodat optimale prestaties bij veranderende vraag kunnen worden verschoven.

* Een circadiaan ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt.

Bron: Equinews