zadel
zadel

Verband tussen slecht passend zadel en rugpijn ruiter

Nieuws

Een recente studie ontdekte een verband tussen een slecht passend zadel, rugpijn van de ruiter, kreupelheid, schuiven van het zadel, asymmetrie en scheefheid van de ruiter.


Als je paard last krijgt van rugpijn, kijk je natuurlijk eerst of het zadel nog goed past. Als jij rugpijn krijgt, doe je er goed aan hetzelfde te checken. Brits onderzoek van de Britains Animal Health Trust legde een link tussen slecht passende zadels en rugpijn bij ruiters.

Line Greve, doctoraal student en dierenarts Sue Dyson ontworpen een onderzoek om de relatie tussen paarden, zadels en ruiters te bestuderen. Een deel van het onderzoek was klinische gegevens verzamelen over de asymmetrie in de rug van paarden, kreupelheid (aan de hand of onder het zadel), het schuiven en passen van het zadel en de rechtheid van de ruiter. De geselecteerde paarden liepen in uiteenlopende disciplines en waren volgens hun ruiters of eigenaren gewoon rad.

De onderzoekers combineerden de resultaten met de informatie uit een online enquete ingevuld door 205 ruiters. Onder hun bevindingen waren:

  • Meer dan 38 procent van de ruiters gaf aan rugpijn te hebben. Rugpijn van de ruiter werd geassocieerd met slecht passende zadels, scheef zitten en afwijkingen aan de gangen. Die afwijkingen, zoals kortere of stijvere stappen en een stijle galop gaven aan dat het paard zich niet gemakkelijk voelt.

  • Bij bijna 15 procent van de paarden in het onderzoek schuift het zadel zijwaarts weg. Het schuiven van het zadel wordt gelinkt aan kreupelheid van de achterbenen en een afwijkende manier van lopen. Uit antwoorden op de enquete blijkt echter dat maar twee ruiters dat verband hadden gelegd.

  • Slechte prestaties van de ruiter en een slecht passend zadel werden beiden gelinkt aan asymmetrie in de paardenrug. Paarden gereden door professionals lieten minder snel asymmetrie zien.

  • Zadels bleken beter te passen wanneer ze regelmatig werden gecontroleerd. “Ideaal gezien zou je meer dan één keer per jaar je zadel moeten laten controleren”, aldus Line. “Maar dat is niet de complete oplossing, dertig procent van de paarden die hun zadel één keer per jaar laat nakijken heeft toch een slecht passend zadel.


Het volledige onderzoek kun je hier terug lezen.

Bron: Practical Horseman