oog detail
oog detail

Moeraskoorts in Duitsland

Nieuws

Afgelopen weekend is in Neukirchen de Equine Infectieuze Anemie (EIA), ook wel moeraskoorts genoemd, geconstateerd bij een paard.  Dit is een virale ziekte die koorts, vermagering en ernstige bloedarmoede bij paarden kan veroorzaken. Er werden onmiddellijk voorzorgsmaatregelen getroffen om een verdere verspreiding van de besmettelijke ziekte te voorkomen.


Zo werd als voorzorgsmaatregel een vervoersverbod van een kilometer rondom de stal ingesteld. Negen andere paarden op het bedrijf toonden ook de symptomen van de ziekte. Uit bloedonderzoek zal aangetoond worden of deze daadwerkelijk besmet zijn. Op de nabijgelegen manege, waar 43 paarden worden gehuisvest, zijn nog geen gevallen met moeraskoorts geconstateerd. Pas over drie maanden zal blijken of er nog meer gevallen zijn.

Ziektebeeld


EIA is een virale paardenziekte die niet op de mens overdraagbaar is. Na een incubatieperiode van meestal één tot drie weken, maar soms ook drie maanden, kan de ziekte zowel acuut als chronisch verlopen. De acute versie gaat gepaard met koorts, zenuw-, hart- en bloedsymptomen (anemie). De ziekte kent soms een dodelijk verloop, terwijl een groot aantal paarden nooit symptomen vertoont. Stress of andere ziekten kunnen de ziekte opnieuw activeren. De paarden worden voornamelijk via het bloed besmet, door insectenbeten of besmet materiaal (bijvoorbeeld naalden). De viervoeters blijven levenslang besmet en vormen zo een besmettingsbron voor andere paarden. Er bestaat geen behandeling of vaccin. Besmette paarden worden dus afgemaakt om de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Bron: St. Georg/Horses