Gerco en London
Gerco en London

Documentaire: de val van een olympische springstal

Nieuws

Documentairemaakster Annette van Trigt heeft een nieuwe, indrukwekkende reportage gemaakt: De slag om London: de val van een olympische springstal. Op zondag 4 januari is deze te zien op NP 1 om 23.05 uur.


Vlak na de Olympische Spelen in 2012 werd het succesvolle springpaard London ‘ontvoerd’. Zijn ruiter Gerco Schröder was het niet gegund om de twee zilveren medailles die hij behaalde met zijn geliefde paard te vieren. In deze onthullende documentaire legt Annette van Trigt bloot wat er achter de schermen is gepasseerd en wat uiteindelijk eindigde in de ontmanteling van de olympische Springstal: stal Eurocommerce. Jarenlang stond deze stal garant voor grote successen in de internationale springsport. Twee jaar lang volgde Van Trigt vastgoedmagnaat en staleigenaar Ger Visser Senior, zijn schuldeiser de Rabobank, topruiter Gerco Schröder en natuurlijk ook paard London.

Achtergrond


In 2012 komt vastgoedmagnaat Ger Visser sr., een van de rijkste mannen van Nederland, ten val en zadelt BV Nederland op met een schuld van ruim 1 miljard euro. Vlak voor zijn persoonlijk en zakelijk faillissement onttrekt de kantorenmagnaat en gepassioneerde paardenman één van de kroonjuwelen aan zijn bedrijf: de succesvolle springstal Eurocommerce in Lochem. Al tien jaar hofleverancier van medailles op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. De Rabobank die zo’n 300 miljoen in rook op zag gaan met de ondergang van het vastgoedbedrijf Eurocommerce probeert zoveel mogelijk geld terug te halen.

Beslaglegging


De bank opent de jacht op de nieuwe eigenaar van de stal Ger Visser Jr. De zoon heeft de springstal voor 7 miljoen overgenomen van zijn vader. De bank vindt dit te weinig en laat beslag leggen op het vastgoed en de springpaarden. Advocaten van de bank azen op de olympische toppaarden met als kopstuk de voshengst London, waar inmiddels 10 miljoen euro op geboden is. In het najaar van 2014 doet de rechter uitspraak: de springstal valt terug aan de bank en de paarden, die een miljoenenwaarde vertegenwoordigen, worden geveild op internet.

Bron: Omroep Max