paardenvlees vlees
paardenvlees vlees

Test om paardenvlees op te sporen

Nieuws

Britse wetenschappers ontwikkelden een snelle en goedkope test om de aanwezigheid van paardenvlees vast te stellen. De nieuwe test neemt maar tien minuten in beslag en onderzoekt het vleesvet, terwijl de oudere testmethodes het DNA onderzoeken.


Deze techniek, die dezelfde technologie gebruikt als een MRI-scanner, is ontstaan uit een samenwerkingsproject tussen het Institute of Food Research (IFR) en Oxford Instruments. ”Het is een kwestie van geluk dat de meeste soorten vlees een soort ondertekening in het vet hebben, waardoor ze met deze methode makkelijk uit elkaar gehouden kunnen worden,” aldus Dr. Kate Kemsley van IFR. “Het is heel bevredigend om te zien dat de testresultaten positief zijn en we denken dat deze methode goed zal werken bij bijvoorbeeld vleesopkopers en vleesverkopers.”

Na het paardenvleesschandaal van afgelopen jaar kondigde de EU al maatregelen aan voor de registratie en identificatie van paarden om zo te voorkomen dat paarden illegaal in de voedselketen terecht zouden komen. Volgens de nieuwe regels moet elk veulen in Europa een uniek paspoort en een uniek identificatienummer hebben. Alle paarden die na 1 juli 2009 zijn geboren moeten gechipt zijn zodat de gegevens kunnen worden gecontroleerd en aangevuld.

Bron: Horse&Hound/Horses