Gisella Bartels
Gisella Bartels

Blog: KWPN Hengstenkeuring

Nieuws

De laatste blog van 2014. In de drukke decembermaand hoeven we ons doorgaans niet te vervelen. Voor ons stond tussen Sinterklaas en Kerst, tussen alle feestelijkheden door, de hengstenkeuring op het programma. Of dat ook een ‘feestje’ werd lees je hieronder:


Ruim een jaar geleden ging mijn vriend Laurens, samen met twee vrienden, op pad om te zoeken naar jong springtalent. De focus lag op 2-,3- of 4-jarige paarden. Bij een Belgische fokker zagen ze verschillende paarden van deze leeftijd. Er stond echter ook een jaarling. Een met een scherpe blik in de ogen. Qua bouw nog uit uit verhouding, zoals vaker het geval is bij jaarlingen, en daarnaast een pak haar erop, omdat het inmiddels  volop najaar is. Deze ‘scherpe’ jaarling liet zich nauwelijks aanraken. Toch wilde Laurens hem graag zien springen. In een modderige buitenbak, het had veel geregend, lieten ze hem een paar huppeltjes maken.  Dat deed hij goed. Met dezelfde scherpte als hij uit zijn ogen keek.  Laurens had genoeg gezien, hij had zijn zinnen op dit jonge paard gezet. Samen met twee vrienden kocht hij uiteindelijk deze jaarling en een driejarige van de fokkers. Na de veterinaire keuring verhuisde de driejarige naar onze vriend Jeroen en de jaarling genaamd Messi (Ugano Sitte x Heartbreaker) kwam naar ons.
Niet iedereen was direct gecharmeerd van deze aankoop. Tot ver in de zomer deed Messi maar een paar dingen: onbeperkt ruwvoer eten, aangevuld met een heel klein beetje krachtvoer en in de wei spelen.
Toen we na een paar maanden vonden dat hij niet gezond genoeg toonde (gebaseerd op mest, vacht, groeiverloop, gedrag) hebben we met een dierenarts een plan gemaakt om hem beter in zijn vel te krijgen. Dat lukte. Messi groeide. In de hoogte,maar ook qua persoonlijkheid en fitheid.

We lieten hem weer eens een paar sprongen maken. Niet hoog, maar wat we zagen leek veelbelovend. We maakten een plan om hem klaar te maken voor de hengstenkeuring. We realiseerden ons daarbij dat we te maken hadden met een heel jong paard.  We wilden hem boven alles ‘heel’ houden. Fysiek en mentaal. Messi zou gewoon dagelijks overdag in de wei blijven lopen. Daarnaast zouden we ( lees Laurens ;-)) hem drie keer per week longeren.  Ongeveer 20-25 minuten. Eerst aan een halster, later aan een hoofdstel en later af en toe licht bijgezet met touwtjes. Laurens hield zich hier strict aan.  Weer of geen weer, hij longeerde Messi op de dag dat dat gepland was (we hebben geen binnenbak, wel een goede buitenbaan). Voldoende rust tusssendoor zorgde voor herstel en opbouw van spiermassa en conditie.  Het plan dat Laurens uitvoerde omvatte meer dan alleen de weidegang en de training. Er werd zo min mogelijk aan het toeval overgelaten.  Denk ook aan de timing van beslaan, het scheren en zoiets ‘kleins’ als het tijdstip dat het licht uitgaat in de stal (dat beïnvloedt onder andere de vacht). Ik had en heb veel respect voor zijn discipline!
Naast de training en weidegang lieten we Messi ervaring opdoen met het vrijspringen. Het was de bedoeling dat hij op de keuring in staat zou zijn zijn natuurlijke talent te etaleren.

[caption id=”attachment_28466” align=”alignright” width=”300”] Foto Jacquelien van Tartwijk, De Paardenkrant[/caption]

15 december was het zover. De eerste bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring. Voor dag en dauw stonden we in de stal. Ik vlocht Messi in waarna we op pad gingen. Op naar Ermelo! Na ‘s morgens aan de hand geprestenteerd te zijn voor de exterieur beoordeling mocht Messi  helemaal aan het eind van de dag zijn springtalent laten zien.
Wat deed hij het goed!!  Hij bleef redelijk nuchter, maar toch enorm ‘scherp’.  Met een techniek uit het ‘boekje’ sprong hij keer op keer door het lijntje.  Als fysiotherapeut genoot ik van zijn mooie lichaamsgebruik. Hij bukte mooi, had een goede voorbeentechniek, opende achter goed, maar gebruikte ook zijn middenstuk, zijn rug heel goed en galoppeerde steeds fijn door na de sprong. Zo zie ik het graag! Goedkeurende geluiden van de tribune. Hij mocht dan ook door naar de tweede bezichtiging in februari in Den Bosch. Volop complimenten en belangstelling achteraf. Mooie verslagen en lovende woorden in de media.  Een mooie beloning voor Laurens’ management en discipline en voor Messi’s talent en inzet.
Wat waren en zijn we trots op Messi!

En Messi zelf? De genoot de volgende dag gewoon weer in de wei. Even helemaal vrij voor een week of twee. Daarna wacht ons de uitdaging om hem  voor te bereiden op het vervolgtraject met als belangrijkste doel ‘heelhouden’. Teveel jonge paarden sneuvelen in de eerste jaren door een te zware belasting, fysiek of mentaal.
Wij willen graag dat Messi op lange termijn ingezet kan worden in de springsport en dat hij zich daarbij goed blijft voelen. Het is nog een lange weg te gaan, dat realiseren we ons, en we leren nog iedere dag bij, maar we hopen met een uitgekiend management onze paarden , waaronder deze talentvolle Messi van de Molendreef, zo goed mogelijk te begeleiden.  We zullen zien wat 2015 ons brengt!

En nu ik het toch over 2015 heb,  ik wens jullie en jullie paarden natuurlijk ook een heel goed 2015! Tot volgend jaar!


 

 
Messi