ezel
ezel

Brooke doet onderzoek naar het gedrag van ezels

Nieuws

Onderzoek van Stichting Brooke laat zien hoe ezels zich gedragen wanneer ze pijnvrij zijn.


Het onderzoek, getiteld “Identifying behavioural differences in working donkeys in response to analgesic administration”, is uitgevoerd door Brooke Pakistan en de Universiteit van Bristol.

In het onderzoek kregen 20 ezels die lijden aan gewone medische aandoeningen als slechte hoornkwaliteit, wonden en kreupelheid een pijnstiller toegediend. Een andere groep van 20 ezels die leed aan gelijke aandoeningen kreeg een placebo.

Voordat beide groepen hun medicijnen kregen, lieten ze verschillende gedragingen zien zoals het langdurig sluiten van de ogen, sluimeren op de voeten en het verlagen van het hoofd. De ezels die het medicijn kregen lieten minder van dit gedrag zien en bleken alerter.

“Het is bekend dat de reactie van ezels op pijn anders is dan bij paarden. Ze laten subtieler pijngedrag zien en het kan een uitdaging zijn om te bepalen of ze pijn hebben”, aldus Melissa Upjohn van Brooke.

De studie zal de stichting helpen met het trainen van eigenaren om nauwkeuriger te leren herkennen hoe ezels zich gedragen wanneer ze ziek of gewond zijn.

Dr Becky Whay van de Universitet van Bristol zegt: “Werkpaarden- en ezels steunen het levensonderhoud van de armste mensen ter wereld. De dieren worden echter helaas vaak overbelast en moeten lange uren onder moeilijke omstandigheden werken.” Ze zegt dat ze hoopt dat het onderzoek een verschil zal maken in het leven van de dieren en het dierenartsen en eigenaren adviseert om beter op ze te letten.

The Brooke werkt samen met lokale gemeenschappen om langdurige verbeteringen te brengen aan het leven van werkdieren. Het afgelopen jaar kwamen ze tot een aantal van 1,5 miljoen geholpen paarden, ezels en muildieren. Volgend jaar hopen ze de twee miljoen te halen.

Bron: Horse and Hound