hoek in rijden
hoek in rijden

Dieper de hoeken in

Nieuws

Dat een rijbaan bestaat uit twee lange- en twee korte zijden en vier hoeken, is voor niemand nieuw. De lange- en korte zijden worden door veel ruiters al goed gebruikt in allerlei figuren en oefeningen. Maar de hoeken, die worden nog wel eens vergeten. Zonde, want netjes alle hoeken inrijden heeft veel voordelen.Meer balans en voorbereiding


Zo zijn hoeken bijvoorbeeld heel geschikt om je paard beter in balans te krijgen, zijn achterbeen actiever te maken of hem voor te bereiden op een oefening die komen gaat. Als er in jouw proef bijvoorbeeld ‘C halthouden en enkele passen achterwaarts’ of ‘ A afwenden en wijken voor het linkerbeen’ gevraagd wordt, is het diep inrijden van de hoek voor C of A een goede voorbereiding. Door iets langer rechtdoor te rijden en dan bewust een wending te rijden richting de korte zijde, heb je niet alleen een paar passen extra de tijd, je krijgt ook de kans om je paard wat meer te verzamelen. Hoeken rijden is namelijk een gymnastische oefening. Je paard moet buigen in zijn lichaam en daardoor meer gewicht op zijn binnenachterbeen brengen.

Oefenen


In het begin kan het voor je paard best lastig zijn een hoek echt diep in te rijden. Bouw het daarom langzaam op. Begin bij voorkeur in stap, zodat je zelf wat meer tijd hebt om na te denken. Rijd de rijbaan helemaal rond en rijd iedere hoek net iets dieper in dan je normaal doet. De hoefslag verraadt hoeveel je normaal gesproken afsnijdt, houd die dus goed in de gaten. Zorg dat je paard in de hoek buigt om je binnenbeen. Belangrijk is het gebruik van diagonale hulpen, waar we eerder over schreven. Je rijdt als het ware van je binnenbeen naar de buitenteugel toe. Gaat het een paar rondjes goed? Probeer de hoek dan steeds iets verder in te rijden. Niet te diep natuurlijk, het moet een duidelijke wending zijn maar wel comfortabel blijven voor je paard. Bij een perfect gereden hoek blijft je paard in een constant tempo en ritme lopen, buigt hij om je binnenbeen en zet hij zijn achterbeen er meer onder. Wendingen kunnen ook helpen om je hoeken te verbeteren, dat zijn eigenlijk ook hoeken. Met een jong of stijf paard begin je bijvoorbeeld met een flauwe bocht, die je steeds iets haakser probeert te maken.

Een goede gewoonte


Als jij je paard niet bewust de hoek inrijdt, zal hij de hoek waarschijnlijk afsnijden. Hij kiest liever de makkelijke weg. Maak er dus een gewoonte van om iedere hoek als een soort wending te zien. Je zult merken dat je paard er beter van gaat lopen en je meer controle krijgt over je oefeningen. De jury zal je ervoor belonen, door het afsnijden van hoeken laten veel ruiters punten liggen.

Bron: Bitmagazine/HorseChannel