141215329_ABFweb
141215329_ABFweb

Vijf tips voor de juiste voeding

Nieuws

1 januari. Op deze dag beginnen veel mensen met een van de meest voorkomende voornemens: gezonder eten. Afslanken misschien wel. (Of een gezonder gewicht bereiken.) Het kan geen kwaad om ook het gewicht van je paard in de gaten te houden. En om te zien wat zijn voeding met hem doet. Eet-ie goed? Verliest-ie gewicht? Je wilt niet dat je paard eiwitten, vitaminen en mineralen tekortkomt. Hieronder volgen enkele vragen die je jezelf kunt stellen over paardenvoeding en het gewicht van je paard.



1. Kauwt je paard goed?


Bekijk hoe je paard eet. Hoe eet-ie z’n hooi, kuilgras of andere voeding? Je kunt dan zien of hij goed kauwt op zijn eten en of het slikken goed gaat. Vooral bij oudere paarden (die een slecht gebit hebben) komt het nog wel voor dat ze voer uit de mond laten vallen. Het lijkt in eerste instantie dan of het paard goed eet, maar eigenlijk vormen zich ballen in de wangen, die later uit de mond van je paard vallen. Constateer je problemen met het kauwen en doorslikken van de voeding? Raadpleeg dan een gediplomeerde paardentandarts.

2. Van welke kwaliteit is het ruwvoer eigenlijk?


Soms lijkt hooi of gras van prima kwaliteit, terwijl het eigenlijk heel moeilijk verteerbaar is of weinig van bepaalde voedingsstoffen heeft. Je kunt het hooi en het gras laten testen. Je weet dan van welke kwaliteit de voeding van je paard écht is.

3. Is er voldoende hooi en gras beschikbaar?


Op stallen zie je heel vaak dat het hooi niet gewogen wordt. De hoeveelheid hooi die een paard krijgt, kan dus per dag verschillen. Als je je hooi weegt, kun je beoordelen of je voldoende beschikbaar stelt aan je paard. (Houd altijd rekening met verlies van hooi in de stal en met oneetbare plekken in de wei.)

4. Geef je krachtvoer dat past bij de levensfase van je paard?


Als je krachtvoer geeft, houd dan rekening met de levensfase van je paard. Paarden in verschillende levensfasen hebben verschillende behoeften aan bepaalde voedingsstoffen. (Kijk ook goed naar het niveau van de arbeid die je paard moet verrichten.) Zo zorg je ervoor dat je paard de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

5. Krijgt je paard voldoende van het juiste voer?


Als je je paard krachtvoer met een schep voert (en dus het voer niet weegt), kun je snel een verkeerde inschatting van de hoeveelheid voer maken. Misschien geef je hierdoor iets te veel of te weinig voer. Veel mensen voeren ook minder dan wordt aangeraden op de verpakking. Je kunt dan misschien beter overstappen naar een meer geconcentreerde voeding.

Bron: Voervergelijk.nl.