vuurwerk
vuurwerk

Paard schrikt zich dood van vuurwerk

Nieuws

Het paard Pullo van Peter Huyskens uit Nijlen mocht maar drie minuten van 2015 genieten. Drie minuten na middernacht overleed het dier aan een hartaderbreuk door het vuurwerk. De eigenaar schakelt nu zijn advocaat in voor een vuurwerkverbod in zijn omgeving om nog meer dierendrama’s in de nieuwjaarsnacht te voorkomen.


In Nijlen (België) geldt geen vuurwerkverbod. Pullo, de zesjarige ruin van Peter Huyskens, stond in de weide aan de Zwaluwenlaan. “We wonen vlakbij de tuinwijk en in de buurt van de drukke Broechemsesteenweg”, vertelt Peter. “Ieder jaar wordt het erger en erger met het vuurwerk. Het geknal begint ook steeds vroeger. Omdat ze de andere jaren hun stal bijna afbraken van de schrik, hadden we ze dit jaar op de weide gezet. In de redenering dat ze dan eventjes konden rennen als ze schrokken. We dachten dat dat misschien beter was dan ze op te sluiten zoals andere jaren. Om half twaalf ‘s nachts waren we naar de weide gegaan om onze paarden bij te staan.”

Maar Peter en zijn vrouw kregen hun paarden niet rustig. “Het geknal was verschrikkelijk. Om drie na middernacht zagen we Pullo plots in elkaar stuiken. Het gebeurde voor onze ogen. Op dertig seconden tijd was het gedaan. Volgens onze dierenarts heeft hij een hartaderbreuk gekregen van het schrikken.”

Huyskens belde diezelfde nacht nog boos naar de burgemeester. “Ik ben zo kwaad en ontgoocheld. Mensen die vuurwerk afsteken beseffen niet hoeveel angst ze dieren aanjagen.”

Bron: Gazet van Antwerpen