London Gerco Schroder
London Gerco Schroder

Hoe is het nu met de Eurocommerce-paarden?

Nieuws

De veiling van de Eurocommerce-paarden was het afgelopen jaar een hele happening. De spanning bij zowel ruiters als liefhebbers was groot, waar gingen toppers als London, Tobalio, Seoul en Capetown naartoe? Op de computer konden investeerders en kopers inkopen doen. De Paardenkrant Extra zocht uit hoe het nu met de Eurocommerce-paarden gaat.


Het grootste nieuws eind april kwam natuurlijk van Gerco Schröder. De Oostenrijkse familie Glock behield London voor 8,6 miljoen voor Schröder. “Door Glock ben ik niet in een sportief gat gevallen”, aldus Schröder. Behalve London en de kort daarna verworven Glock’s Debalia (v. Numero Uno) gaat ook Gerco’s tweede paard Cognac Champblanc tegenwoordig met het Glock-voorvoegsel door het leven. “Voor mijn sportieve situatie is dat gewoon super!”

Winnende Capetown


Behalve London werd ook Oklund-zoon Capetown behouden voor een Nederlandse topruiter. De heren Siem Kat en Klaas van den Berg werden door springruiter Wout-Jan van der Schans en zijn partner Liesbeth ertoe bewogen de op dat moment veelbelovende ruin aan te schaffen. Een zeer geslaagde investering, want de 187.000 euro die Capetown moest kosten in de veiling is al bijna terugverdiend. “Het is allemaal nog veel sneller en beter gegaan dan we hadden gedacht. Eigenlijk had ik deze resultaten pas voor volgend jaar voorzien, maar nu doet hij het al op het hoogste niveau”, vertelt Van der Schans, die inmiddels in het A-kader is opgenomen met Capetown.

Saoedi-Arabië


Vooral vanuit Saoedi-Arabië was er veel belangstelling voor de Eurocommerce-veiling. De vicewereldkampioen van 2010 Abdullah Al Sharbatly kocht Tobalio, Callahan en Sacramento en in de tweede online veiling New Orleans. De geroutineerde New Orleans bleef niet lang in bezit van Sharbatly, want de schimmel verkocht hij direct door aan zijn goede vriend Abdulrahman Al Rajhi. Op aanraden van Sharbatly kocht Naser Al Shawwaf Seoul, die succesvol was onder Wout-Jan van der Schans en Gerco Schröder.
Egyptenaar Abdel Saïd liet zijn sponsor Mohamed Mansour de Eurocommerce-paarden Dakota en Vingino aankopen. Met de voor 99.000 euro aangeschafte Dakota won Saïd al bijna 34.000 euro. De KWPN-goedgekeurde hengst Vingino begon onder Mansour, maar al snel nam Saïd de teugels over. In september was Vingino Saïds paard op de Wereldruiterspelen. De aanschaf van de competitieve Dakota was een gokje, maar pakte goed uit. “Ik kende haar eigenlijk niet zo goed, maar ze heeft ons heel positief verrast”, vertelt Abdel Saïd.

New York en Berlin


Een echt schot in de roos bleek de aankoop van Verdi-zoon New York door Colombiaan Juan Pablo Gnecco. De achtjarige ruin verdiende in de afgelopen maanden 42.500 euro, een enorm bedrag voor zijn leeftijd en aankoopprijs van 97.000 euro. Gnecco won met New York een 1,50 m in Del Mar en een 1,45 m in Thermal en werd tweede in de Wereldbeker van Rancho Murieta.
Om te voorkomen dat keurhengst Berlin naar het buitenland zou vertrekken, legde VDL Groep-topman Wim van der Leegte 122.000 euro neer om de twintigjarige Cassini-zoon voor de Nederlandse fokkerij te behouden. Ook VDL Groep Zagreb, die Van der Leegtes Stoeterij Duyselshof in mede-eigendom had met Eurocommerce, werd volledig aangeschaft in de online veiling.

Meer weten?


Op zondag 4 januari wordt op NPO 1 om 23.05 uur een documentaire van Annette van Trigt uitgezonden: De slag om London: de val van een olympische springstal.

Bron: Horses