oog detail schimmel
oog detail schimmel

Eigenaar overleden paard wil vuurwerkverbod als eerbetoon

Nieuws

De eigenaren van het Belgische paard Pullo, dat zich in de nieuwjaarsnacht doodschrok van het vuurwerk, willen niet dat de dood van hun zesjarige viervoeter voor niets was. “Als eerbetoon aan hem, willen we een vuurwerkverbod.” De familie Huyskens-Hellemans heeft een klacht ingediend tegen de gemeente en derden.
Momenteel mag vuurwerk worden afgestoken op oudejaarsnacht tussen middernacht en één uur, maar het geknal begint al veel vroeger. De familie wil ofwel een verbod, ofwel één bepaalde plaats zoals een voetbalveld, waar de mensen gecontroleerd hun vuurwerk kunnen afsteken, zodat er vuurwerkvrije gebieden in Nijlen blijven.

De burgemeester van Nijlen Paul Verbeeck (CD&V) is op zich niet tegen een vuurwerkverbod: “Maar enkel als dit op Vlaams of federaal niveau geregeld wordt. Ik kan dat niet enkel in Nijlen opleggen, want blijkbaar leeft er bij de mensen een grote behoefte. Wat niet wegneemt dat ik dit incident betreur. Antwerpen heeft ook een vuurwerkverbod, maar dat komt omdat de stad zelf een eigen professioneel vuurwerk heeft. Daar heeft de gemeente Nijlen geen budget voor.”

Om juridisch sterker te staan, werd het kadaver van Pullo vrijdagavond op advies van de advocaat van de familie naar de universiteit van Gent gebracht voor een autopsie. Als de familie zwart op wit kan bewijzen dat Pullo kerngezond was en een externe factor tot zijn plotselinge dood heeft geleid, heeft ze een sterke zaak volgens haar advocaat.

Bron: GVA / Horses