tandenborstel
tandenborstel

Zorgen ruiters wel goed voor hun gebit?

Nieuws

Er wordt de laatste tijd steeds meer nadruk gelegd op ruiterfitheid- en welzijn. Maar zorgen de professionals wel goed genoeg voor hun tanden?


Volgens een nieuwe studie zorgt een combinatie van sportdranken, diëten met hoge koolhydraten en een grotere kans op eetstoornissen voor een hoger risico op tandproblemen.

Achttien onderzoekers uit Engeland en Noord-Amerika volgden de gezondheid van sporters uit diverse disciplines. Naast ruiters werden ook boxers, gymnasten en lange afstand lopers opgenomen in het onderzoek. Sommige ex-jockeys hebben toegegeven dat ze hun toevlucht zochten tot braken om gewicht te verliezen in een korte periode.

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool ontwierpen een wetenschappelijk voedingsplan om de gevaarlijke technieken om gewicht te verliezen van jockeys te stoppen.

Het recente onderzoek laat zien dat een slechte gebit bij atleten over de hele wereld voorkomt. Tandbederf, tandvleesontsteking, erosie en geïnfecteerde verstandskiezen waren de meest gemelde problemen.

Dr Anna-Louise Mackinnon, medisch adviseur voor de Professional Jockey’s Association and the Injured Jockeys Fund (IJF), zegt dat tandproblemen de meest voorkomende verwondingen zijn bij ruiters. “De IJF ondersteunt jockeys die geldproblemen hebben en tandhulp nodig hebben als gevolg van een verwonding door het paardrijden”, vertelt ze.

Een woordvoerder van de Britse Hippische Federatie vertelde dat de organisatie nog geen specifieke incidenten van slechte tandgezondheid tegen is gekomen. “We hebben geen strikt controleproces, maar onze atleten zien regelmatig een arts of diëtist, dus hun algehele gezondheid wordt goed in de gaten gehouden.”

Na aanleiding van de studie hebben de onderzoekers gevraagd om een integratie van tandheelkundige zorg in het programma van atleten. “Regelmatige evaluatie van de mondgezondheid door een tandarts zorgt voor personalisatie van preventieplannen en vroege behandeling van eventuele ziektes”, concludeert de studie.

Bron: Horse and Hound