Of_Horses_and_Men_still3
Of_Horses_and_Men_still3

Winnaars Horses and Men bekend

Nieuws

Renske van der Haagen, Nancy Moeyersons en Els Versteeg. Van harte gefeliciteerd. Jullie gaan naar de film Horses and Men! Er wordt nog contact met jullie opgenomen. De winnaars ontvangen 2 entreekaartjes, een katoenen tas met opdruk van de filmposter en een postkaart.


Vanaf 1 januari 2015 gaat de IJslandse Oscar inzending van 2014 Of Horses and Men ook in Nederland draaien. In deze film staan paard en mens centraal. Naast de schitterende landschappen en droge IJslandse humor stelen vooral de paarden de show, in vaak verbijsterende scènes over hun liefdes en levens, en die van hun ruiters.

In een onherbergzame IJslandse vallei spelen paarden net zo’n belangrijke rol in de gemeenschap als mensen. Met hun karakteristieke, begrijpende ogen bezien zij het bestaan van hun berijders, die, net zoals zij, lijken te leven naar hun dierlijke instincten. De dorpelingen trotseren samen met de dieren – en dankzij de broodnodige hartversterkers – de ijzige omstandigheden in het oogstrelend mooie landschap. De gedrongen, maar ijzersterke IJslandse paarden hebben net zoveel karakter en ballen als hun bazen.

Dat levert in dit komische drama ronduit absurde situaties op, waarin soms het paard en soms de mens het onderspit delft. Maar hun verwantschap speelt in dit eigenzinnige speelfilmdebuut van Benedikt Erlingsson de hoofdrol. Zowel mens als viervoeter krijgt te maken met liefde en dood. Erlingssons originele verhaal werd prachtig in beeld gebracht en heeft een geheel eigen ritme, net zoals de typische tölt-gang van het IJslandse paard. Of Horses and Men werd door IJsland ingezonden voor de Academy Awards van 2014.