tong
tong

Hoe zegt een paard dat iets lekker is?

Nieuws

Het gezicht van een paard is dan wel niet zo beweegbaar als dat van mensen, maar paarden laten wel duidelijk een reactie zien op verschillende smaken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Lethbridge in Canada, gepubliceerd in Behavioral Brain Research.


De paarden in het onderzoek werden op video opgenomen nadat ze orale doses van bittere kinine, gezoet water of gewoon water als controle kregen. Na het proeven van het zoete water zagen de onderzoekers dat de paarden hun hoofd kort schudden, hun oren naar voren draaiden en hun tong uitstaken. Kinine zorgde ervoor dat de paarden hun oren naar achteren deden en hun mond wijd open en dat ze hun tong uitstaken alsof ze de bittere smaak weg wilden duwen.

De resultaten laten zien dat paarden, net als mensen, apen, knaagdieren en veel andere dieren, smaken kunnen onderscheiden en ongeveer hetzelfde reageren op bittere en zoete smaken. Hun gezichtsuitdrukking laat aan andere dieren zien dat ze een bepaalde soort voedsel kunnen eten of dat ze het beter kunnen vermijden.

Bron: Equinews