headshaking
headshaking

Nieuwe behandeling voor headshakers

Nieuws

Een nieuwe studie heeft een behandeling gevonden genaamd ‘percutane elektrische zenuwstimulatie’, die het headshaking syndrome bij paarden kan verminderen. Eenzelfde behandeling wordt reeds gebruikt bij mensen met neuropathische pijn.


Bij het headshaking syndrome, waar in Engeland tussen de 10.000 en 20.000 paarden last van hebben, schudt of schokt het paard ongecontroleerd met zijn hoofd zonder aanwijsbare reden. Er zijn opvallende klinische gelijkenissen tussen gezichtspijn syndromen bij mensen - met name trigeminusneuralgie - en headshaking bij paarden.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de faculteit Dierwetenschappen van de Universiteit van Bristol in samenwerking met het neurologisch team van Southmead Hospital Bristol. Zij keken of de zogenaamde PENS-therapie veilig, effectief en duurzaam is voor de behandeling van headshaking bij paarden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Equine Veterinary Journal.

Zeven paarden die gediagnosticeerd zijn met headshaking werden gebruikt voor de proef. De paarden werden gesedeerd en een klein gedeelte van de huid op het hoofd werd verdoofd om een sonde in te brengen. Een wegwerpbare PENS-sonde werd onder echografische begeleiding net onder de huid, naast de zenuw aangebracht. De zenuw werd gedurende 25 minuten gestimuleerd volgens een protocol van afwisselende frequenties en een perceptiedrempel gebaseerd op klinische gegevens van mensen. Vervolgens werd de sonde verwijderd en werd het proces aan de andere kant herhaald. Het protocol omvatte drie of vier behandelingen en de behandeling werd herhaald wanneer tekenen van headshaking hun herintrede deden.

Alle paarden tolereerden de procedure prima. Drie paarden ontwikkelden een hematoom op de plek van de sonde en twee hadden twee dagen verhoogde klinische tekenen in de eerste drie dagen na de behandeling. Zes paarden reageerden goed na de eerste behandeling en keerden terug op hetzelfde niveau van training als voor het headshaken. Vijf paarden bleven reageren op verdere behandeling.

Veronica Roberts, die het onderzoek leidde, zegt: “Headshaking bij paarden is een belangrijk welzijnspunt en kan een teken zijn van ongemak. Hoewel het duidelijk is dat het onderzoek nog meer werk vereist, zoals het verhogen van het aantal gevallen en het verfijnen van de behandelingsprocedure, laat de studie zien dat PENS-therapie de eerste behandeling kan zijn voor paarden die niet reageren op conservatieve behandelingsmethoden, zoals neusnetjes.”

Bron: Science Daily