141215177_ABFweb
141215177_ABFweb

Tip Hester Klompmaker: noteer tips en aanwijzingen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Hester Klompmaker. Hester runt haar eigen springstal, zit in de hengstenkeurings-commissie springpaarden en geeft lessen voor o.a. het Rabobank Talentenplan.

[caption id=”attachment_29565” align=”alignright” width=”300”] Hester Klompmaker[/caption]“Mijn tip van de week: schrijf de tips en aanwijzingen die je van je instructeur krijgt op! Hierdoor onthoud je ze beter en kun je ze later nog eens terug lezen. Je vervalt vaak in je oude fouten; door tips en aanwijzingen op te schrijven kom je ze later weer tegen en kun je ze weer gebruiken. Probeer ook op te schrijven waarom je het op die manier moet doen, zodat je er over gaat nadenken; hierdoor onthoud je het beter en begrijp je het vaak ook beter. Laat je instructeur je aantekeningen eens doorlezen, zodat hij kan zien of je het goed begrepen hebt. Ook kan hij er eventueel ter verduidelijking nog wat bijzetten of het beter uitleggen.

Schrijf de oefeningen die goed werken op papier en schrijf dan ook op waar je extra op moet letten. Het kan bij alle oefeningen, bijvoorbeeld bij het schakelen in tempo, het wijken, appuyeren en ga zo maar verder. Je schrijft dan de aanwijzingen op die je gekregen hebt, o.a. wat je moeilijk vindt, wat de aandachts- en verbeterpunten zijn. En ook hoe je houding en inwerking is, of zou moeten zijn, tijdens die bepaalde oefening.

Bij het springen teken ik gymnastiek- en gehoorzaamheidsoefeningen uit, met de daarbij horende afstanden. Zo heb ik ze van vele jaren opgeschreven en af en toe blader ik het boekje even door en gebruik ze weer, voor mijzelf of voor een les of clinic. Hierdoor blijf je variatie houden en blijf je scherp.”

“Ik geef de pen door naar trainer van springpaarden en instructrice Nella Bijlsma.”
Biscayo  Den Bosch