Buitenrijden dressuur bos
Buitenrijden dressuur bos

Blog Afke: Team KNHS of Team Bos?

Nieuws

Ben jij een wedstrijdruiter of een recreatieruiter? De meesten identificeren zich maar met één van de twee. Je hoort bij team KNHS of bij Team BOS, maar niet bij allebei. En ruiters van het ene team, hebben zo hun ideeën over dat andere team. Vaak onaardige ideeën. Ben ik de enige die dat stom vind?


Team BOS doet vaak maar wat. Het is een ongecontroleerd zooitje. Beetje alternatief ook. Zij vinden dat hun paard het beter heeft, want zij leggen er tenminste geen druk op. “Het enige wat mijn paard hoeft te doen is…plezier hebben!”, zeggen ze. Maar de africhting laat te wensen over, dus loopt hun paard totaal uit balans en zo krom als een hoepel door de bossen en wordt er soms stevig aan de handrem getrokken om een keer stil te kunnen staan.

Team KNHS is verwaand. Deze ruiters vinden hun paarden (veel) beter lopen en zichzelf (veel) beter rijden. Ze zeggen dingen zoals: ‘Wedstrijden zijn een fijn meetmoment. Het leert me wat ik verder kan verbeteren. Het is een fijne motivatie.’ Maar diezelfde ruiters willen niet voorbij een ronkende tractor, parasol of blaffende hond rijden, waarschijnlijk omdat ze dan met ‘motivatie’ om hun oren worden geslagen.

En ik? Ik speel volgens Team KNHS en Team BOS niet eens in dezelfde divisie. Ik hoor tegenwoordig namelijk bij Team Manege. En zie je dat woordje ‘tegenwoordig’? Dat zeg ik omdat ik ook jaren bij team BOS hoorde en het zelfs een tijdje best leuk heb gedaan bij Team KNHS en ja, ik ben mezelf inderdaad aan het verdedigen. Ik ben ook stom.

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken zijn er binnen Team KNHS en Team BOS zelfs nog subgroepen. Om bij Team KNHS te horen moet je namelijk wel de ‘juiste’ tak van sport beoefenen en een specifiek soort paard hebben (Team KWPN?). En sorry, maar als je je paard nog steeds op ijzers hebt staan en met een bit rijdt, neem je Team Bos niet helemaal serieus.

Kijk, ik weet dat Kerst voorbij is en we de komende maanden dat hele ‘joy to the world’-idee mogen vergeten. Maar stel dat we nu eens één team gaan vormen? Team Paardrijden! Wat zou er gebeuren als we allemaal hetzelfde team gaan aanmoedigen?