deken
deken

Eerste hulp bij kapotte dekens

Nieuws

Ideaal gezien houdt het deken van je paard het van de eerste koude dag tot de eerste zonnestralen van de lente vol. Maar we weten allemaal dat dat lang niet altijd het geval is. De volgende dekenreparatietips van Horse Channel zorgen ervoor dat je dekens het volhouden tot je ze naar een professional kan brengen.


Op dit moment heeft je paard zijn deken waarschijnlijk al een tijdje op. Zijn winterjas laat waarschijnlijk de eerste tekenen van verval al zien, van missende riemen tot kleine gaatjes en grotere scheuren.

In het midden van de winter komt het niet altijd uit om je deken naar een professional te brengen, vooral niet als je geen reservedeken hebt. Maar met een beetje vindingrijkheid kun je eerste hulp verrichten op je deken.

Voordat je begint moet je deken, of in ieder geval het stuk dat gerepareerd moet worden, schoon zijn. Het komt vaak niet uit om je deken uit te wassen (want geef toe: paarden hebben altijd de perfecte timing als het om slopen gaat, zo net voor de feestdagen bijvoorbeeld). Plus dat de scheur soms zo groot is dat de kans bestaat dat de vulling tijdens het wassen naar buiten komt.

In dit geval zorg je er dus voor dat de randen van het kapotte deel in ieder geval schoon en droog zijn. Je kunt zeep en water gebruiken, maar het ter plaatse schoonwrijven met alcohol moet volstaan.

Kapotte buikriemen


Met een paard dat het leuk vinden om rond te rennen, te bokken en te rollen bestaat de kans dat hij de weide uitkomt met een missend of kapot onderdeel, zoals buik-, bil of borstriemen. Deze onderdelen zijn het lastigst om zelf te repareren, omdat de meeste hobby-naaimachines niet sterk genoeg zijn om de riemen sterk en veilig terug te naaien. En dan heb je ook nog paarden die het presteren om de riemen af te breken, waardoor jij achterblijft met een half stuk waar je eigenlij niets mee kunt.

In dat geval kun je een elastische dekensingel gebruiken. Plaats hem net achter de schoft en hij houdt het deken op zijn plaats tot je de missende buikriem kunt laten repareren. Als je toevallig een oude deken hebt, kun je oude onderdelen gebruiken om een nieuwe riem te maken, het oude op een nieuw stuk naaien en een nieuwe haak plaatsen om het deken weer dicht te maken. Vervangende clips zijn gewoon te halen bij de ruitersportzaak of bouwmarkt.

Voor alle reparaties geldt: hoe zwaarder het draad, hoe beter, het zal een stuk langer meegaan. Als je een buikriem wil naaien, kun je dat het beste met vlecht-, flos- of visdraad doen. Het kan lastig zijn om je naald door al de dikke stof te krijgen, dus let op: een botte naald kun je misschien beter vasthouden, maar je komt minder goed door de stof.

Losse bilriemen


Wanneer je paard een bilriem kwijtraakt, scheurt vaak het hele deken mee. Repareren is dus een flink klusje, aangezien je door verschillende delen moet naaien kun je beter een naaimachine gebruiken. Je kunt sterk canvas of leer gebruiken om tegen het kapotte deel te naaien, dat voorkomt verder scheuren. Als je geen naaimachine hebt die het werk aankan, kun je een bezoek brengen aan de schoenmaker. Een schoon deken willen ze vaak wel naaien.

Grote scheuren en kleinere gaatjes in een deken komen vaak voor en zijn het makkelijkst te repareren. Als je deken is gemaakt van polyester, dan kun je een aansteker gebruiken om het gaatje voorzichtig dicht te branden. Het lijkt vanzelfsprekend: - maar we zeggen het toch - dit doe je natuurlijk niet als het deken op je paard ligt.

Bij dekens van ander materiaal kun je ducktape gebruiken om de scheur tijdelijk dicht te houden. Je kunt ook een kniestuk op het gat strijken (verkrijgbaar bij naaiwinkels en bijvoorbeeld de HEMA).

Lijm is ook een optie om scheuren en kleine gaatjes te repareren, zorg er wel voor dat de lijm goed opgedroogd is als je het deken weer op je paard legt.

Wat voor materiaal je ook gebruikt om te repareren, tape, lijm of een strijkplaatje, het stuk weer waterproof maken is nooit een slecht idee. Je kunt speciale spray kopen (het makkelijkst en het snelst) in campingwinkels. Check wel of je de spray kunt gebruiken op het materiaal van je deken. Kijk goed of er een bepaalde temperatuur nodig is om de spray te laten werken, dan moet je hem wellicht in een garage gebruiken.

Voor grote scheuren is naaien het beste en je hoeft echt geen expert te zijn. Als het maar functioneel is. Een rechte- of zigzagsteek is het makkelijkst en met de hand naaien is altijd een optie.

Weet wanneer het tijd is voor de prullenbak


Als je paard zowat naakt is en zijn deken van ellende aan elkaar hangt is het misschien tijd om te stoppen met repareren. Als je je deken weggooit, zorg dan wel dat je bruikbaar materiaal (zoals buik- en bilriemen) bewaart, die kunnen later weer van pas komen. Het kan ook slim zijn om stukken uit de deken de knippen om later weer tegen een scheur te naaien.

Bron: Horse Channel