Quarter
Quarter

AQHA hoeft klonen niet te registreren

Nieuws

De American Quarter Horse Association (AQHA) hoeft zijn gekloonde paarden niet te registreren. Dat meldt The Horse. Op 14 januari kwamen ze voor de rechtbank, waar een eerdere uitspraak nietig werd verklaard.


Eigenaren hebben het kloonproces - dat in 2003 voor het eerst bij paarden werd toegepast - gebruikt om de bloedlijnen van goed presterende paarden te behouden. Als reactie daarop vroegen verschillende rasorganisaties zich af of de paarden opgenomen mogen worden in het stamboek.

In 2004 stelde de AQHA dat gekloonde paarden of hun nakomelingen niet mogen worden opgenomen in het stamboek, omdat klonen het ras niet verbetert. Een voorstander van het klonen, Jason Abraham, ging daar tegenin en daagde AQHA uit voor de rechtbank. In juni 2013 keek een tienkoppige jury naar de zaak en oordeelde dat de AQHA staats- en antitrustregels schond. Er werd geëist dat gekloonde dieren mochten worden geregistreerd.

De AQHA ging vervolgens tegen de beslissing in beroep.

Woensdag werd er opnieuw naar de uitspraak gekeken en er werd geen samenzwering gevonden om de handel te beperken. Ook is de AQHA geen concurrent voor de markt in top Quarters.

In een schriftelijke verklaring zei vice-president van de AQHA Don Treadway blij te zijn met de uitspraak. “We wisten altijd al dat onze zaak dichtgetimmerd was. Deze beslissing tilt een zware last van de schouders van onze organisatie en we zijn blij dat er eindelijk een uitspraak in ons voordeel is.”

Nancy Stone, de advocaat van Abraham, zegt dat de zaak nog niet gesloten is. “We zijn extreem teleurgesteld en we gaan zoeken naar een manier om het oordeel van de rechtbank te veranderen”, schrijft ze. Ze hopen dan wel een andere jury te treffen.

Bron: The Horse