vacht
vacht

Een groter hart: wat houdt dat in?

Nieuws

Equinews schrijft dat de resultaten van een recent onderzoek luiden dat Arabische endurancepaarden op hoog niveau een groter hart hebben dan hun soortgenoten die niet presteren. Het onderzoek is gepubliceerd in American Journal of Veterinary Research.

[caption id=”attachment_29934” align=”alignright” width=”328”] Het hart van racelegende Phar Lap, dat veel groter was dan gemiddeld. Het weegt anderhalf keer zoveel als een ‘normaal’ hart.[/caption]

Het onderzoek betrof 34 Arabische paarden die ingezet werden in de endurance. Er werd een EEG gemaakt bij alle paarden om het hart te meten. Bij 23 van de paarden die gedefinieerd werden als elite sporters was het linker ventrikel - de kamer van het hart die het bloed naar de spieren pompt - groter. Daardoor kon hij meer zuurstof rondpompen tijdens het presteren.

Het hart is opgebouwd uit spierweefsel, en net als bij andere spieren, wordt het sterker als het wordt getraind. De onderzoekers stellen wel dat het oorzaak-gevolg aspect van dit onderzoek nog onzeker is. Het is namelijk mogelijk dat de toppaarden werden geboren met grotere harten die ervoor zorgen dat ze beter presteren en topatleten worden. Het is ook mogelijk dat de harten van de paarden eerst kleiner werden maar groter werden door flinke trainingsprogramma’s.

Prestatie is de som van vele factoren, zoals voeding, gezondheid, geslacht, vaardigheden van de ruiter, grootte en leeftijd van het paard en de persoonlijkheid van het paard als toevoeging op genetische oorsprong en trainingsmethode. Het hebben van een groter hart mag dan misschien een voordeel zijn, maar op zichzelf is het geen garantie dat een paard goed gaat presteren.

Bron: Equinews 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA