Weidegang
Weidegang

Sarcoïden meest voorkomende tumoren bij paarden

Nieuws

Sarcoïden worden gezien als de meest voorkomende tumoren bij paarden, meldt Horsetalk. Een laboratorium in Groot-Brittannië hield resultaten bij van 29 jaar aan onderzoek. In totaal werden 964 zaken betrokken bij het onderzoek.


De resultaten zijn gepubliceerd in de Equine Veterinary Journal. In 24 procent van de gevallen ging het om sarcoïden, daarna kwamen plaveiselcelcarcinomen met 19 procent, lymfomen met 14 procent, melanomen met 6 procent, gonadale stromale tumoren met 6 procent en mastceltumoren met 4 procent.

De onderzoekers bestudeerden de diagnoses tussen 1982 en 2010 aan de Universiteit van Bristol. Ze keken vooral naar veranderingen in de typen van gediagnosticeerde tumoren en of er een relatie was tussen de soort tumor en de leeftijd, het geslacht en het ras van de dieren.

Ze ontdekten dat ouder worden een risicofactor is voor de ontwikkeling van tumoren. Merries hadden een lagere kans op plaveiselcelcarcinomen in vergelijking tot warmbloedruinen.

Arabieren en kruisingen met Arabisch bloed hadden een hoger risico op mastceltumoren. Cobs en cobkruisingen hadden meer kans op plaveiselcelcarcinomen en mastceltumoren. Pony’s hadden een lagere kans op melanomen.

Het team ontdekte ook dat de gemiddelde leeftijd van de inzendingen naarmate de deccenia vorderden steeg en dat de samenstelling van de rassen breder werd.

Sarcoïden en lymfoom kwamen in de latere decennia minder vaak voor. Volgens de onderzoekers veranderde de samenstelling van de tumoren door de jaren heen ook, wat suggereert dat er verder onderzoek nodig is om de trends te volgen.

Bron: Horsetalk