boos
boos

Slecht gedrag: gevolg van discomfort?

Nieuws

Een paard dat zich niet gedraagt tijdens het werk wordt vaak bestempeld als oorlogsvoerder, schrijft Horse Channel. Zijn verzet hoeft echter geen teken te zijn van een slechte houding. Hij kan reageren op fysiek discomfort.


Paarden zijn gelimiteerd in de wegen om zich te uiten, maar ook al kunnen ze niet spreken, ze kunnen ons wel vertellen hoe ze zich voelen. Het gedrag is de beste manier om informatie door te geven over de conditie van het paard. Dit kan geuit worden in het oppakken van een bepaalde gang, weigeren om vooruit te gaan, bepaalde oefeningen vermijden of moeite hebben met draaien in één richting. Je paard kan zijn ongenoegen ook delen door zijn oren naar achteren te doen, te bijten, schoppen, lusteloos zijn en zich angstig voelen.

Op de volgende dingen kun je letten:

Pijn in de mond


Een paard kan om verschillende redenen pijn in zijn mond hebben. Punten, haken, wolfstanden en een ongelijk kauwvlak zijn de meest voorkomende problemen. Het kan leiden tot zweren, beperkte kaakfunctie, hoofdpijn en het maakt een gelukkig paard ellendig. Een paard dat tegen het bit vecht (bitloos kan een optie zijn voor paarden met punten aan hun tanden) of moeite heeft met het vasthouden van een hoofdhouding kan lijden aan oraal ongemak. Laat je paard jaarlijks door te tandarts controleren of alles nog prima is.

Niet passend tuig


Het is essentieel dat je bit en zadel je paard goed passen zodat hij zijn lichaam comfortabel kan bewegen en je hulpen makkelijk kan opvolgen. Niet passend tuig is een veelvoorkomende bron van gedragsproblemen tijdens het rijden. Bokken, steigeren, een gespannen of holle bovenlijn en ruwe of inconsistente basisgangen zijn enkele van de vele symptomen van discomfort. Een paard dat zijn bit niet in wil doen of lastig doet als je hem zadelt krijgt vaak op zijn donder dat hij geen zin heeft om te werken, terwijl hij misschien gewoon het pijnlijke tuig probeert te ontwijken.

Zweren


Zweren komen vaker voor dan je denkt. Ze kunnen snel ontwikkelen bij paarden die fysieke stress of stress door het eten hebben en zorgen ervoor dat een eens coöperatieve houding verdwijnt. Als jouw maagwand zou worden uitgehold door zuur zou je ook chagrijnig zijn toch?

Verwondingen aan ledematen, gewrichten, hoeven of spieren


Paarden staan er om bekend dat ze zichzelf schade toedoen. Een uitglijer in een modderige paddock, een trap van een weidemaatje en metabolische problemen zijn een paar voorbeelden van verborgen gebreken die je paards wil tot werken laten verdwijnen. Een serieuze verwonding zoals kreupelheid is misschien makkelijk te zien, veel problemen zijn echter niet zo duidelijk. Elke verandering in het gedrag van je paard kan een signaal zijn dat hij ergens last van heeft. Een bezoek van je dierenarts of osteopaat kan heel wat voordelen opleveren. Als het slechte gedrag van je paard een gevolg is van pijn, dan zorgt het vinden van de oorzaak voor een beter leven voor jullie allebei.

Bron: Horsechannel