paardenmarkt
paardenmarkt

Paardenmarkt Loenen verdwijnt

Nieuws

Na 24 edities komt er een eind aan de Loenense pony- en paardenjaarmarkt, meldt de Stentor. Het bestuur van de stichting ziet wegens strenge eisen door de gemeente, brandweer en politie geen mogelijkheid meer om het evenement door te zetten.


Het bestuur laat weten dat er vele malen contacten zijn geweest met de gemeente, politie en brandweer. Telkens werden er andere en strengere eisen gesteld die met het huidige aantal vrijwilligers niet kunnen worden uitgevoerd. Daarbij komt nog de mededeling van de gemeente dat de Loenense Paardenmarkt geen subsidie meer krijgt. Er dreigt daardoor ook een tekort aan financiën. Het geld moet komen van de verhuur van de kramen en de sponsoren. Door de recessie is een aantal van hen afgehaakt.

Penningmeester Berry Koller. ,,We moeten nu bijvoorbeeld een evenementenverzekering afsluiten. Dat kost maar liefst een paar duizend euro. Dat moet wel, anders zijn we zelf als personen aansprakelijk bij ongelukken. Er kwamen steeds meer eisen. Zo moest de beveiliging verdubbeld worden van twee naar vier personen.’’

Secretaris Eric van Hulst is ook ernstig teleurgesteld over deze gang van zaken: ,,Jammer dat dit zo moet gaan maar we kunnen niet anders. Zo wordt er in het veiligheidsplan van 53 bladzijden geëist dat we 36 verkeersregelaars moeten hebben. We hadden er al dertien, waar halen we deze extra mensen in de vakantietijd vandaan? Ook op het terrein moet alles aangepast worden. Waarom? Er hebben zich in de afgelopen 24 jaar nog nooit incidenten voorgedaan. Dat sommige dingen wat anders moeten begrijpen we, maar als je de lijst ziet wat de instanties eisen dan word je daar niet goed van. Belachelijk gewoon. Zo wordt een mooi evenement de nek omgedraaid.”

Het bestuur van de Loenense Paardenmarkt heeft inmiddels ook contact gehad met het gemeentebestuur. Burgemeester John Berends heeft het bestuur uitgenodigd voor een gesprek.

Update:

De website Loenen op de Veluwe meldt dat Loenen zich niet neerlegt bij het besluit en dat er plannen zijn over een mogelijke doorstart. Op 2 februari wordt er meer bekend gemaakt.

Bron: de Stentor