oog detail schimmel
oog detail schimmel

‘Trainen van sportpaarden in de RAI is niet van deze tijd’

Nieuws

Jumping Amsterdam pakte afgelopen weekend uit met, volgens het programma ‘topsport, entertainment en Amsterdam!’ Een ‘echt Amsterdams feestje’ noemt de organisatie het. Integriteitsschending, schrijft Nicoline Raimond aan Het Parool. Leuk voor de mensen dus, maar hoe zit dat met de paarden?


“Wedstrijdsport met paarden gaat vooral over (heel veel) geld en menselijke prestatiedrang. We krijgen een gelikt plaatje voorgeschoteld waar toppaarden en -ruiters in schitteren. De achterkant van dit plaatje blijft grotendeels verborgen. Op de vraag ‘hoe is dat voor die dieren?’ vind je daar beslist geen betrouwbaar antwoord.”

“Jumping Amsterdam brengt dit jaar in de hoofdpiste een speciale act van paardentrainer Gert van den Hof. Breng je onbeleerde paard mee, zegt de organisatie: Gert maakt je paard in vijftien minuten volkomen zadelmak.Gert heeft veel lef en een extreem goede rijvaardigheid en timing. Ideale eigenschappen om op de traditionele manier paarden af te richten: het zogeheten horse-breaking. Snel resultaat, daar gaat het om. Zijn show oogst waardering en hij heeft de lachers op zijn hand. Gaaf toch?”

Niet dus volgens Nicoline Raimond. Ze vindt het een onethische methode. “Het lijkt me zonder meer duidelijk dat in deze rodeoact de geestelijke en lichamelijke integriteit van het dier ernstig geschonden wordt.”

Lees hier de volledige ingezonden brief.

Wat vind jij?


Bron: Het Parool