helmcam
helmcam

Verbod op helmcamera’s voorlopig gehandhaafd

Nieuws

British Eventing (BE) maakte afgelopen oktober bekend dat helmcamera’s uit voorzorg werden verboden. Horse and Hound meldt nu dat het verbod waarschijnlijk niet wordt opgeheven voor de start van het seizoen, wegens de weinig financiële middelen voor het onderzoek.


In oktober maakte BE bekend dat de camera’s werden verboden, omdat het niet duidelijk was of ze gevaar op konden leveren als een ruiter valt. Een woordvoerder van BE zei: “De veiligheid van ruiters en paarden heeft bij BE een hoge prioriteit en het veiligheidscomité heeft het Transport Research Laboratory in hand genomen om verder onderzoek te doen.”

BE zegt nu dat de hoge kosten een belangrijke reden zijn in de vertraging van een beslissing. “Testen is erg duur en we kijken nu hoe het onderzoek kan worden gefinancierd en of het onze verantwoordelijkheid is om de testen te ondergaan”, zegt een woordvoerder.

Begin deze maand hief de United States Equestrian Federation (USEF) hun ban op, ruiters mogen zelf bepalen of ze een camera dragen. Ze zeiden eerder dat ze zouden wachten op het onderzoek van BE, maar in een rapport op 5 januari zeiden ze dat ze ‘camera’s niet verbieden’, maar dat organisatoren van wedstrijden dat wel kunnen doen.

Ze voegen daaraan toe dat de beslissing om een camera te dragen vrijwillig is en op eigen risico. Ruiters in Groot-Brittannië vragen nu van BE om hetzelfde te doen.

Volgens Bruce Haskell, voorzitter van de Event Riders Association, is de beslissing van USEF een “positieve stap vooruit”, hij zei tegen Horse and Hound: “Het geeft ruiters de mogelijkheid om hun eigen beslissingen te nemen en het zet de paardensport op één lijn met andere extreme sporten als motorcross en skieën, waar atleten zelf kunnen kiezen of ze een camera dragen.”

Vier-sterren ruiter Ben Hobday voegt daaraan toe: “Er zijn meer positieve dan negatieve verhalen over hoofdcamera’s. Het terugkijken van de beelden kan ons veel leren. De hele situatie is uit zijn verband getrokken en opgeblazen, het zou een persoonlijke keuze moeten zijn.”

Bron: Horse and Hound 

Eerder geschreven:

British Eventing verbiedt helmcamera’s