voer
voer

Hoog zetmeelgehalte verhoogt reactiviteit

Nieuws

Paarden reageren sterker op een dieet met een hoog zetmeelgehalte dan op een vezelrijk dieet, meldt Horsetalk. Dit hebben Britse onderzoekers ontdekt.


De onderzoekers, van de Universiteit van Glasgow, zeggen dat toenemende werkprestaties bij paarden vaak geassocieerd worden met een verlaging van het voerrantsoen en een toename van concentraten, meestal granen met veel zetmeel. “Dit dieet wordt geassocieerd met stereotype gedrag en gezondheidsproblemen”, aldus Louise Bulmer en haar collega’s in het tijdschrift Applied Animal Behaviour Science.

Hoge zetmeeldiëten worden weer geassocieerd met een hoge glycemische respons, waarvan wordt verwacht dat het de reactiviteit bij paard verhoogt. De onderzoekers beoordeelden de reactie van de paarden onder beide diëten en keken naar de hartslag van de dieren.

Elk dieet werd gedurende 28 dagen gevoerd. De onderzoekers stelden dat de paarden op een hoog zetmeeldieet een significant hogere hartslag hadden en zelf maximaal wanneer ze in de hand kwamen. “De resultaten laten zien dat het hoge zetmeeldieet effect heeft op de reactiviteit van de paarden, vooral op hun hartslag”, zeggen ze.

Bron: Horsetalk