jockey
jockey

Fotofinish leidt tot veroordeling jockey

Nieuws

Het was een spannende fotofinish tijdens de Richard King Stakes in Sam Houstoun Park op 17 januari. De regerend kampioen Quiet Acceleration won samen met jockey Roman Chapa met een koplengte voorsprong. Op de foto van het moment was echter meer te zien dan enkel een overwinning, schrijft Horse Collaborative. 


Bij een nadere inspectie blijkt het een foto van een misdaad, schrijft de site. Op het kiekje is namelijk te zien dat Chapa iets in zijn rechter hand houdt. Het lijkt op iets wat bekend staat als buzzer - een apparaatje dat in de hand wordt gehouden om het paard een extra aanmoediging te geven doormiddel van een elektrische schok.

Al jarenlang duiken deze apparaatjes op in de schaduw van de sport, ze zijn echter wel ongewoon. Vooral vandaag de dag, de camera’s staan er tegenwoordig bovenop. Hoeveel effect de kastjes op een paard hebben is niet duidelijk, maar een elektrische schok geven aan een paard is natuurlijk gruwelijk en abnormaal.

De kans om gepakt te worden was niet genoeg om Chapa af te schrikken, die inmiddels is voorgeleid door Harris County (Texas) vanwege onrechtmatige invloed op racen, een misdrijf.

Paulick Report meldt dat Chapa de fotograaf na het zien van de foto benaderde om hem onmiddellijk te verwijderen, hij zei dat het simpelweg “een slechte foto” was. Toen de autoriteiten inzoomden op de foto was het hek van de dam en werd Chapa voor onbepaalde tijd geschorst. De trainer en eigenaar van het paard, Danny Pish, vertelde de autoriteiten dat hij niet op de hoogte was van de daden van Chapa totdat hij de foto zelf zag. Na wat research zou je je afvragen waarom de beste man überhaupt nog mocht werken, het is namelijk niet het type dat je graag bij je dieren in de buurt wilt hebben.

Paulick Report meldt namelijk dat Chapa in 1994 voor negen maanden werd geschorst omdat hij een spijker gebruikte bij een Quarter Horse tijdens een wedstrijd en hij werd in 2007 voor vijf jaar geband van Sunland Park in New Mexico omdat hij een elektronisch apparaat gebruikte. In 2012 kreeg hij een boete van 100 dollar omdat hij een paard met een zweep in het gezicht sloeg.

Los van de paardenrennen zat de man in 2002 voor tien dagen vast vanwege wreedheid tegen dieren. Op 14 december 2001 werd hij gearresteerd omdat hij - aldus de politie - een hond bewust martelde door hem te slaan met een riem.

Er hangt hem nu een gevangenisstraf boven het hoofd, alleen niet vanwege dierenmishandeling. Daar zorgt karma misschien nog wel voor.

Bron: Horse Collaborative