Andreas Helgstrand
Andreas Helgstrand

Waarschuwing en proeftijd voor dressuurruiter Andreas Helgstrand

Nieuws

De Deense dressuurruiter Andreas Helgstrand heeft een waarschuwing en proeftijd gekregen voor de vermeende mishandeling van zijn paard Akeem Foldager. De Beroepscommissie van de Deense Hippische federatie oordeelde dat het rijden van Helgstrand in strijd is met de ethische regels voor paardrijden in Denemarken.


Dat werd besloten in het hoger beroep in de rechtszaak, nadat Helgstrand vorig jaar november is vrijgesproken van dierenmishandeling. In april 2014 werd hij daarvan beschuldigd naar aanleiding van foto’s en video’s op Facebook die op zijn stal genomen waren. Op deze foto’s was onder andere een blauwe tong te zien bij zijn paard Akeem Foldager. Ook zouden er plekken te zien zijn op de flanken, veroorzaakt door het spoorgebruik van de ruiter.

De Beroepscommissie van de Deense Hippische federatie heeft nu in hoger beroep dus toch een waarschuwing en proeftijd opgelegd omdat Helgstrand ‘oneigenlijk gebruik gemaakt heeft van het bit en de teugels’. De waarschuwing houdt in dat een dergelijk incident zich het komende jaar niet nog eens mag voordoen. Gebeurt dat wel, dan volgen er strengere maatregelen.

Helgstrand mag nog wel uitkomen voor het Deense team, als hij voldoet aan de kwalificatiecriteria.

Bron: Horses

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Bit.