Training
Training Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Hoe haal je het beste uit een heet paard?

Training Opvallend

Het is geen geheim dat de meeste topruiters een voorkeur hebben voor het strijdlustige randje dat een heet paard heeft. Maar hoe zorgen ze dat het gaat werken en welke tips kunnen wij eruit halen? 

Horse Channel ging in gesprek met twee Amerikaanse topruiters, Shelly Francis en Phillip Dutton, die eventing en dressuur rijden.

Een eventingruiter op wereldniveau is gewend aan hete ritjes. Hoewel volbloeden meestal worden geassocieerd met de eventingwereld, komen hete paarden volgens Phillip bij elk ras voor en zijn er ook variaties bij de hete paarden zelf; elk paard is een individu. 

Hij vertelt dat hete paarden vaak meer op de hoogte zijn van hun omgeving en wat erin afspeelt, waardoor ze net iets meer op het randje zitten. Hun hoge gevoeligheid kan zijn voordelen hebben, vertelt Phillip, die ervoor zorgde dat Australië in 1996 en 2000 een gouden medaille mee naar huis mocht nemen.

Over-enthousiast

“In de meeste gevallen doet een heet paard erg veel zijn best”, vertelt hij. “Ze willen hun werk goed doen en worden nerveus omdat ze het te goed proberen. Als je het voor elkaar krijgt om hem gerust te krijgen, heb je er een heel erg goed paard aan.”

Grand Prix dressuurruiter Shelly Francis is het hiermee eens. “De meeste wedstrijdpaarden die ik voor mezelf train zijn wat heet”, vertelt ze. “Sommige mensen hebben dat liever niet, maar voor mij is het iets goeds: ik heb ze graag zo want een heet paard geeft vaak uit zichzelf net wat meer energie. Als je de tijd neemt om ze te leren wat jij wilt, gebruiken ze die heetheid om net iets meer te willen.”

Eigenlijk net zoals met ieder ander paard, is het belangrijk om een heet paard als individu te behandelen. Weidegang is voor veel paarden stressverlagend. “Ik vind het belangrijk dat mijn paarden elke ochtend naar buiten gaan om te kunnen spelen”, zegt Shelly. 

“Al het trainen vergt veel discipline van ze: ze moeten precies doen wat jij van ze vraagt. Als ze buiten staan kunnen ze even doen wat ze zelf willen. Als het een paard is dat helemaal uit zijn plaat gaat, zet ik hem na het rijden pas buiten. Al mijn wedstrijdpaarden komen buiten. Ik denk echt dat het helpt ze mentaal stabiel te houden.”

Aan de hand lopen - vooral als je van huis bent - is een andere optie om het over-enthousiasme te verminderen. Wandelen buiten de ring, in aanvulling van regulier werk of op rustdagen, heeft veel voordelen voor zowel lichaam als geest.

“Het paard de tijd geven die het nodig heeft is het belangrijkst van allemaal”

Je moet tijd inplannen voor het buiten zetten, wandelen en grazen aan de hand, maar je moet ook in gedachten houden dat een heet paard vaak wat extra trainingstijd vergt. “Een heet paard geeft wat extra werk - niet alleen op wedstrijden, ook thuis”, zegt Phillip. 

“Je moet genoeg tijd hebben en mag niet haasten. Dit is geen paard waarmee je kunt zeggen: ‘nou, ik heb maar twintig minuten om te rijden’. Je moet je dag zo kunnen inplannen dat je genoeg tijd hebt, want het wordt met de meeste hete paarden erger wanneer je haast hebt. De ene dag kun je erop gaan zitten en is alles in orde, maar de andere dag heeft het wat tijd nodig om te komen waar je naartoe wilt. Het paard de tijd geven die het nodig heeft is waarschijnlijk het belangrijkst van allemaal.”

Phillip vertelt dat elk paard anders is, dus je toenadering moet aangepast zijn. Sommige paarden vinden het fijn om gelongeerd te worden en wat stoom af te blazen, maar anderen hebben een lange, makkelijke warming-up nodig. “Probeer uit te vinden wat het beste is voor jouw paard, iets waardoor hij niet gespannen of onrustig wordt.”

Voeding

Het dieet van je paard is ook iets dat je in gedachten moet houden. “Evalueer je voederschema”, zegt Phillip. “Meestal wil je dat je paard zijn calorieën krijgt op een rustige manier, zoals het voeren van gezonde olieën. Je moet weg blijven van voedsel op graanbasis. Daar worden ze nog heter van. Je wilt iets voeren waar je paard genoeg voedingsstoffen uit haalt zonder hem heter te maken.”

“Als je zelf rustig bent is je paard dat ook”

Goede training is bij elk paard belangrijk, maar bij een heet paard moet je wellicht nog wat intensiever zijn. “In sommige gevallen moet je een heet paard beter trainen dan een rustige”, zegt Phillip. “Ze moeten op je kunnen bouwen, op jouw hulpen. En als je zelf rustig bent is je paard dat ook.”

Pushen en teveel druk geven kan terug op je slaan. “Als je ze te vroeg druk geeft, of ze niet begrijpen wat je bedoelt, heb je kans dat hun heetheid verandert in gekheid in plaats van meer werklust”, vertelt Shelly. Ze legt uit dat het fysiek of mentaal overvragen van een heet paard kan resulteren in over-reactief, ondeugend of misschien zelfs gevaarlijk gedrag.

Shelly vertelt dat er geen specifieke oefeningen zijn voor hete paarden, maar dat een goede, flinke training altijd de sleutel is. “Neem meer tijd met het paard”, zegt ze. “Leer iets opnieuw aan als dat nodig is en heb geen haast. In de meeste gevallen maakt de ruiter het paard heter.”

Aan de hulpen

Ze focust vooral op de basis. “Ik doe normale dingen, zoals schouderbinnenwaarts en buigingen, leer ze te reageren op de hulpen en vooruit te lopen op de hulpen. Een heet paard kan net zo goed als een lui paard achter de hulpen staan. Ik zorg ervoor dat ze continu iets aan het leren zijn en ondertussen werk ik aan hun kracht en soepelheid en zorg ik dat het paard begrijpt wat ik wil. Op dat punt verdwijnt al heel wat angst en heetheid, waardoor ze een stuk makkelijker te rijden zijn.”

Een bom van een paard meenemen op wedstrijd zorgt misschien voor de nodige zenuwen, maar als je hem rustig benaderd en ervoor zorgt dat hij gewend raakt, kan het best eens succesvol worden. “Op wedstrijd is het belangrijk dat je paard herinnert wat hij thuis heeft geleerd”, vertelt Phillip.

Phillip rijdt altijd meerdere keren voordat hij start. De eerste keer houdt hij het simpel en laat hij het paard enkel wat stoom afblazen, de tweede keer rijdt hij het paard wat scherper. “Op wedstrijd houdt ik het paard eerst zo ver mogelijk van de anderen en weg van zo veel mogelijk afleiding. Dan stel ik hem langzaam bloot aan andere paarden. Als je start in een drukke losrijring is het wellicht lastig om de aandacht van je paard bij jou te krijgen. Probeer daarom een rustig plekje op te zoeken om te beginnen en beweeg hem langzaam naar het drukkere deel, als hij eenmaal in een wat rustigere staat is.”

Met tijd, geduld en een goede training kan een heet paard de beste partner zijn.

Bron: Horse Channel