losrijden
losrijden

Verbeter je punten op wedstrijd!

Nieuws

Hoe vaak heb jij je protocol terug gekregen en geconstateerd dat je punten hebt laten liggen? Weet je zeker dat je begrijpt wat de jury wil zien? Het Engelse magazine Horse and Hound geeft tips om alle punten bij elkaar te sprokkelen.1. Zorg ervoor dat je paard zijn hals zoveel mogelijk gebruikt


FEI dressuur- en eventingjurylid Christop Hess wijst op de plek van de keelriem - waar het hoofd en de nek op elkaar aansluiten. Hij zegt dat de nek open moet zijn om het paard correct te laten werken en dat hij niet achter de loodlijn moet kruipen. “Het is belangrijk dat een paard zijn nek zoveel mogelijk gebruikt omdat hij het hele lichaam balanceert en het achterbeen eronder laat treden”, zegt Christoph. “Veel ruiters rijden hun paard te kort in de hals, maar dat gaat compleet tegen zijn natuur in. Wanneer ze over een vlakte galopperen gebruiken ze hun hals om in balans te blijven.”

2. De rug van je paard is een brug tussen zijn voor- en achterkant, hij moet slingeren


De manier waarop je losrijdt helpt hiermee. “Begin altijd in een vlotte draf zodat je gewicht van de rug af is”, vertelt Christoph. Impuls is erg belangrijk en ook strekken kan helpen.

3. Denk na over hoe je zit


“Ga wat lichter in het zadel zitten, zodat je paard zijn rug meer kan gebruiken. Vanuit deze positie kun je je paard ook meer laten strekken.”

4. Houd een ritme aan en monitor het tempo


“Soms blijft het ritme niet duidelijk wanneer een ruiter zijn paard vraagt meer te verzamelen”, legt Christoph uit. “Het tempo is ook belangrijk. Veel ruiters zijn snel op de lange zijde en langzaam op de korte. Dat zou consistent moeten zijn.”

5. Overgangen: denk meer ‘go’ dan ‘whoa’


“Het idee is niet het beëindigen van de galop maar het beginnen van de draf”, aldus Christoph. “In dat geval is het iets wat je met je drijvende hulpen doet, niet met je teugels. Het is een voorwaartse beweging waar je paard voorwaarts in moet.”

Bron: Horse and Hound