renpaarden]
renpaarden]

Baanbrekende bothersteltechnologie brengt renpaarden terug op de baan

Nieuws

In Ierland is een “baanbrekende” technologie ontwikkeld die ervoor zorgt dat gewonde renpaarden weer terug de baan op kunnen, schrijft Horse and Hound. Een volbloedmerrie heeft een succesvolle kaakreconstructie gehad genaamd “HydroxyColl”.


Annagh Haven had een grote zwelling in haar kaak door een complexe cyste toen ze pas twee jaar oud was. De kaak van het paard had het risico om te gaan breken en ze kon niet eten, waardoor de kans groot was dat ze ingeslapen zou moeten worden.

Onderzoekers van het Advanced Materials and BioEngineering Research Centre (AMBER) hebben onder leiding van professor Fergal O’Brian de techniek ontwikkeld, die gebruik maakt van collageen en hydroxyapatiet. Deze componenten zijn afkomstig uit het bot en worden tot een 3D stellage gevormd.

Dr Florent David van de universiteitskliniek van Dublin verwijderde de cyste en implanteerde de stellage. Botcellen en bloedvaten worden aan de stellage vastgemaakt zodat ze nieuw weefsel kunnen vormen en het botweefsel kan herstellen.

Sinds de operatie heeft de inmiddels vijf jaar oude Annagh Haven een ren gewonnen en deelgenomen aan vijf anderen. De technologie zal naar verwachting de komende maanden goedkeuring krijgen voor menselijk gebruik.

Bron: Horse and Hound