britt dekker blog
britt dekker blog

Blog: De hengstenkeuring

Nieuws

Toen ik een tijdje geleden hoorde dat ik opnames had voor Paardenpraat TV op de hengstenkeuring vond ik dat meteen super leuk! Ik was er nog nooit geweest en was heel benieuwd hoe het er daar precies aan toe ging.


Aangekomen in de Brabanthallen in Den Bosch liepen we als eerst door de stallen, dat was best heftig om te zien. Al die prachtige, maar vooral gespannen, wilde, gespierde hengsten in de gang naast elkaar. Het leek wel vak 410 van Ajax. Het was één brok testosteron bij elkaar. Alle paarden waren aan het hinniken, liepen rondjes, en degene die stil waren, stonden vast aan hun halster.

[caption id=”attachment_31322” align=”alignright” width=”295”] Mijn camerateam![/caption]

Mijn team waar ik mee draaide die dag bestond uit twee jongens, een cameraman en iemand van de productie. Ze hebben allebei niet heel veel verstand van paarden en omdat ik door hun ogen de hengstenkeuring ging bekijken, bedacht ik me ineens hoe bizar dit moet zijn voor ‘mensen van buitenaf’.

Op het moment dat ik dit bedacht, kwamen we aan bij de hoek waar alle dierenartsen zaten. In die hoek had je allemaal verschillende hokjes met de dierenarts keuringsrapporten van de paarden die mee liepen in de hengstenkeuring. Ze moeten door een heleboel keuringen heen voordat ze kans maken op de titel ‘goedgekeurde dekhengst’. Als eerst moeten al hun botten en gewrichten goed zijn, de röntgenologische keuring. Dan heb je de cornage-keuring daarbij kijken ze of de stembanden goed zijn. Ik dacht eerst wat maakt het uit als hij niet zo goed kan hinniken? Maar het schijnt dat sommige stembanden wat slapper hangen en de luchtwegen vernauwen, waardoor ze een slechtere conditie hebben. Als laatst heb je het sperma onderzoek en daar begon de verbazing voor de twee jongens van mijn camerateam.

[caption id=”attachment_31321” align=”alignleft” width=”300”] Mijn vrachtwagen aan de hoofdpiste op de hengstenkeuring![/caption]

Kijk, ik vind mensen die geen verstand hebben van paarden en dan dingen vragen als ‘waarom doe je hem een deken op, hij komt toch uit de natuur’ ook vaak irritant, maar hier snapte ik de jongens direct. Het is ook best raar dat wij mensen ‘dingen’ doen met sperma van een paard. In dat laatste onderzoek onderzoeken ze namelijk hoeveel levende en bewegende zaadjes erin zitten, hoeveel zo’n hengst nou produceert per dag, en ze knijpen in hun ballen en hoe harder en dikker die zijn, hoe beter dit scoort in dit rapport. Ok, meer weet ik niet want dit was het punt dat ik tegen de dierenarts zei ‘bedankt voor de uitleg, ik weet even genoeg’, haha!

Ergens is het natuurlijk allemaal heel logisch dat we dit zo doen, deze kunstmatige inseminaties. Stel je woont in Amerika, dan heb je natuurlijk geen zin om helemaal naar Harskamp te rijden, omdat je wilt dekken met Totilas, vervolgens kom je in Gelderland erachter dat het geen nachtmerrie was, je het dus niet gedroomd hebt dat Totilas tegenwoordig niet meer van Edward Gal is, maar van de Duitsers! Je vervolgens dus naar Duitsland moet doorrijden en daar dan nog maar moet hopen dat je merrie de hengst leuk genoeg moet vinden voor een natuurlijke dekking.

Anyway, terug naar de hengstenkeuring. Het hele idee achter de hengstenkeuring is eigenlijk zorgen dat je zoveel mogelijk kans hebt om het perfecte paard te fokken. Ik heb daar echt zoveel mooie paarden gezien, dat dat eigenlijk al gelukt is, vind ik. Maar we willen steeds betere paarden dus ze zijn nog steeds aan het kijken wel bloedlijnen je nou het beste bij elkaar kunt zetten. Zoals er ooit ook met eten is gebeurd. Ooit heeft iemand een paar doppinda’s, kokosolie, honing en zout met elkaar gemengd en daaruit kwam pindakaas. Dat is hetzelfde dat iemand ooit heeft gedacht om met Ferro door te fokken, toen met Negro door te fokken en daar was dan opeens Valegro! Ik vind trouwens pindakaas echt geweldig, vandaar de vergelijking met de held Valegro.

[caption id=”attachment_31324” align=”alignright” width=”300”] Altijd zin om te rijden als ik naar een paardenevenement ben geweest![/caption]

‘s Avonds op de hengstenkeuring was de Select Sale. Dat is een veiling waar een stuk of twintig paarden aan meedoen die in de hengstenkeuring hebben gelopen. Die veiling is echt super vet om te zien, omdat mensen dan tegen elkaar gaan opbieden. Sommige paarden, die nog niet eens zadelmak waren, gingen gewoon weg voor €300.000! Daar kan een gemiddeld mens gewoon dertig jaar van op vakantie! Bizar!

Het was een boeiende ervaring op de hengstenkeuring. En in één zin samengevat waarom het zo handig is om een goedgekeurde dekhengst te hebben: de hengst zélf is de pinautomaat, de bok is de pinpas, en het sperma zijn de biljetten. Een pinautomaat die zichzelf elke dag opnieuw aanvult, maar waar je ook mee kunt knuffelen, op het strand rijden, wortels geven, en wedstrijden kunt winnen, wie wilt dat nou niet!
vrachtwagen roze britt dekker
image
britt dekker eva