Rijmethode Kissing Spines
Rijmethode Kissing Spines

Een rijmethode om kissing spines vaarwel te kussen

Nieuws

In dit artikel werd al gesuggereerd dat de oplossing van kissing spines voornamelijk in het management en de manier van rijden zit. Europees dressuurtrainer Visconte Simon Cocozza beweert dat een speciale manier van rijden die de diepere spieren in het paard traint, de klachten van deze vervelende aandoening kunnen verhelpen.


Onze hedendaagse trainingsmethoden zijn met name gericht op het opbouwen van spiermassa. Diep in het lichaam van een paard zijn echter zeer belangrijke spieren die zwak kunnen blijven. Zelfs als een paard voor het oog zeer fit en gespierd lijkt, kunnen deze zogenaamde ‘corespieren’ zwak zijn. Het paard kan een paard zijn dan niet flexibel genoeg bewegen wat uiteindelijk kan leiden tot pijn en veel spierspanning in de rug.

Corespieren voorkomen spanning in de rug


De corespieren zijn onmisbaar bij het dragen van de ruiter. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de spinaaluitsteeksels uit elkaar blijven terwijl er een ruiter op de rug zit. Hierdoor ontstaat de zogenaamde bolle rug. Wanneer deze spieren niet goed genoeg ontwikkeld zijn, weet het paard niet goed hoe hij zijn rug moet bollen. Wanneer er dan ook nog eens gewicht op de rug komt, neemt de spanning in de rugspieren toe en zo kan kissing spines ontstaan.

Het sterker maken van de corespieren is niet zomaar een kwestie van de achterhand activeren. Juist niet. Als het paard niet begrijpt hoe hij flexibel zijn rug kan bewegen terwijl de activiteit in de achterhand wordt vergroot, neemt de spanning in de rug alleen maar toe.

Hoe kunnen de corespieren sterker worden gemaakt?


Visconte Simon Cocozza zegt dat we onze paarden net als menselijke atleten moeten trainen. Het gaat er hierbij om dat het hele lichaam moet worden getraind en met name de zwakke plekken. Deze spieren moeten moeten sterk en flexibel worden voor het behoud van een gezonde rug. In de trainingsmethode van Cocozza zijn veel principes vanuit de yogafilosofie geïntegreerd. Er valt hierbij te denken aan vier elementen namelijk; spieren rekken, vertrouwen in het eigen lichaam opbouwen, kracht opbouwen in het gehele lichaam en een stuk scholing om het paard hoe het zichzelf moet bewegen.

Cocozza maakt gebruik van bepaalde yogaoefeningen voor zowel ruiter als paard. Met de oefeningen uit zijn methode wordt niet alleen het paard flexibel en sterk. De ruiter doet ook mee! Een bijkomend voordeel is dat hierdoor de band tussen ruiter en paard enorm wordt versterkt. Dit maakt het mogelijk om in harmonie oefeningen op hoog niveau uit te voeren.

Klik hier om een aantal oefeningen van Visconte Simon Cocozza te bekijken.

Bron: horsetalk.co.nz