Natuurlijke voeding
Natuurlijke voeding

Zeven voedingsrichtlijnen voor een natuurlijk dieet

Nieuws

Sinds het paard duizend jaar geleden is gedomesticeerd, is het spijsverteringssysteem nog altijd hetzelfde gebleven. Aangezien het spijsverteringssysteem zich niet heeft aangepast, betekent het dat je het dieet van je paard dus het beste kan baseren op het voedingspatroon van vroeger. Hoe moet je je paard voeren om aan de juiste voedingsrichtlijnen te voldoen?


In de natuur ging het paard de gehele dag op zoek naar verschillende soorten gras, kruiden en planten. Het paard bewoog en at dus veel en gelijkmatig gedurende de dag. Sinds paarden gedomesticeerd zijn, krijgen veel paarden nog maar zo’n twee keer per dag voer en direct in een grote hoeveelheid. Hierdoor ontstaan veel problemen met het spijsverteringssysteem, omdat dit systeem hier niet op ingesteld is. Om het spijsverteringssysteem gezond te houden, kun je het dieet van je paard dus het beste baseren op de de natuurlijke voedingsrichtlijnen.

Zeven voedingsrichtlijnen voor een meer natuurlijk dieet


De volgende zeven richtlijnen kunnen helpen om het voedingspatroon van je paard natuurlijker te maken.

1. Kies voor een goede kwaliteit hooi of gras


Een goede kwaliteit hooi of gras zal een paard dat niet teveel arbeid verricht voorzien van voldoende energie en eiwitten. Je kan je paard ook af en toe (wilgen)takken voeren om de tandenwerking te bevorderen. Als je een paard hebt dat veel gereden wordt of een zware training ondergaat kan je het dieet aanvullen met granen en eventueel supplementen.

2. Voer je paard regelmatig verdeeld over de dag


De spijsvertering van het paard is erop ingesteld verdeeld over de dag gelijkmatige porties te eten. Voer dus zo vaak mogelijk verdeeld over de dag. Als dit lastig is met het stalmanagement kan je een speciale slowfeeder overwegen.

3. Weeg het hooi


Weeg het hooi van je paard om er zeker van te zijn dat hij voldoende in zijn behoeften wordt voorzien. Een paard moet minstens 1,5 tot 2 kilo hooi per 100 kilo lichaamsgewicht per dag consumeren. Voor paarden die zware arbeid verrichten of drachtig zijn, is dit 3 kilo per 100 kilo lichaamsgewicht.

4. Kies het hooi zorgvuldig uit


Niet ieder hooi is hetzelfde. Goed hooi heeft een lichtgroene kleur, is fris, ruikt een beetje zoet, heeft geen schimmelplekken en bevat weinig onkruid. Het voeren van veel verschillende soorten hooi zal de kans op voedingstekorten nog meer doen afnemen.

5. Voeg graan aan het dieet toe als het paard regelmatig arbeid verricht


Natuurlijke granen zullen nodig zijn als het paard regelmatig arbeid verricht. Bij natuurlijke granen valt bijvoorbeeld te denken aan haver, spelt en gerst. Een combinatie van verschillende granen kan ook goed werken. Kies bijvoorbeeld voor een natuurlijke muesli of granenmix.

6. Hang een himalayasteen op


Een paard moet altijd zout en andere mineralen tot zich kunnen nemen wanneer hij daar behoefte aan heeft. Een himalaya liksteen bevat veel mineralen. Om zeker te weten dat je paard voldoende mineralen krijgt, kun je dit laten testen bij de dierenarts. Deze zou je dan ook eventuele supplementen voor kunnen schrijven om het mineralentekort terug te dringen.

7. Laat het paard laag bij de grond drinken


Van nature drinkt een paard laag bij de grond. Volg de natuur door de waterbak op de grond te zetten. Zorg ervoor dat de drinkbak altijd schoon en vrij van algen is en daarnaast voor vers, schoon en smakelijk water. Overweeg om dat drinkbank af en toe over te laten lopen zodat het paard met zijn hoeven in de plas moet staan als het wil drinken. Dit voorkomt uitdroging van de hoeven bij warm weer. Overdrijf dit niet want dan kan het juist weer tot uitgedroogde hoeven leiden.

Bron: equimed.com