speknek
speknek

Speknek komt vaker voor in de winter

Nieuws

Onderzoekers die het vet op halzen van 96 Britse paarden op de weide in de gaten hielden, zijn verbaast om het feit dat de hals aan het einde van de winter dikker lijkt dan aan het einde van de zomer. Dit meldt Horsetalk. Eerder onderzoek liet zien dat paarden dikker lijken aan het einde van de zomer dan aan het einde van de winter, maar deze resultaten spreken dat tegen.


De bevindingen van het onderzoeksteam van de Universiteit van Bristol suggereren dat de veranderingen in de vetophopingen in de hals niet dezelfde seizoensgebonden trend volgt als algemene obesitas bij paarden. Een zogenaamde ‘speknek’ wordt geassocieerd met een groter risico op metabolische gezondheidsproblemen.

Sarah Giles en haar collega’s kenden een nekscore toe aan 96 paarden die in kuddeverband graasden in North Somerset. De paarden stonden minstens zes uur per dag op de weide. Er werd een score gegeven aan de hand van een schaal van 0 tot 5, aan het einde van de zomer en winter. De onderzoeker die in de winter naar het paard keek, keek er ook in de zomer naar.

Om risicofactoren te linken aan speknekken moesten de eigenaren een vragenlijst invullen.

De onderzoekers stelden - tot hun grote verbazing - dat de winterscores significant hoger waren dan de waarden in de zomer. Ze ontdekten dat 45,83 procent van de paarden een score tussen de 3 en de 5 had aan het einde van de winter, aan het einde van de zomer was dit slechts 33,33 procent.

Pony’s leken in beide seizoenen sneller een dikke nek te hebben, vooral de Britse rassen. Dieren met een stokmaat tussen de 1.14 en 1.34 hadden het grootste risico. Paarden en pony’s met een geschiedenis van hoefbevangenheid hadden vaak een score tussen de 3 en 5.

Er werd amper hooi bijgevoerd in de wintermaanden - slechts 6,38 procent - maar dit vergroot de kans op een score tussen de 3 en 5. Paarden met een volledige verandering in voedingsregime tussen de seizoenen toonden de hoogste kans op een score van 3 of hoger.

De onderzoekers zagen ook dat paarden die in een grote kudde werden gehouden dunnere nekken hadden.

Bron: Horsetalk