Afbeelding

VVD stelt afschaffing dierenpolitie voor

Nieuws

De VVD vindt dat de dierenpolitie eventueel afgeschaft zou kunnen worden, zodat de politie zich meer kan richten op de veiligheid in Nederland. Het kabinet debatteert vandaag over de capaciteit en de taken van de veiligheidsketen, zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingendiensten.


Terwijl veel partijen extra geld willen investeren, oppert de VVD dat bij de politie kritischer kan worden gekeken naar de taken van de politie. ”Een heleboel taken waar de politie verantwoordelijk voor is, hebben niet direct met veiligheid te maken en zouden door andere instanties kunnen worden overgenomen”, aldus VVD-Kamerlid Ockje Tellegen. Ze doelt hiermee op de dierenpolitie, maar ook op andere taken zoals bijvoorbeeld het opruimen van fietswrakken.

160 dierenagenten


De dierenpolitie werd in het eerste kabinet-Rutte ingesteld op verzoek van de PVV. Het idee was dat er 500 agenten zouden worden ingezet, later werd dit bijgesteld naar 160 agenten die een speciale focus op dieren zouden krijgen.

Van de 160 dierenagenten krijgt bijna de helft nauwelijks tijd om af te gaan op meldingen van mishandelde en verwaarloosde dieren, zegt directeur van de Dierenbescherming, Frank Dales. Volgens Dales raakt hun werk ‘ondergesneeuwd’ door de personele reorganisaties van de Nationale Politie. Hij wil dat er een vastgestelde tijd komt voor agenten om dierenbeulen op te sporen. ”Nu is daar niets over afgesproken en dat gaat ten koste van de aanpak van dierenleed”, verklaart Dales.

Vorige week bleek al dat de dierenpolitie door reorganisaties en bezuinigingen in zwaar weer verkeert. Daarnaast is het Landelijk Expertisecentrum Dierenwelzijn, dat ook ondersteuning leverde aan de dierenpolitie, per 1 januari opgedoekt. Het expertisecentrum heeft vier jaar bestaan als vraagbaak en kenniscentrum over dierenwelzijn en kreeg vooral bekendheid door de paardenmishandelingen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bezweert dat kennis en mankracht ten behoeve van dieren in iedere politie eenheid zijn gewaarborgd. Dat is verzekerd toen in oktober bekend werd dat het centrum zou sluiten, aldus een woordvoerder.

Bron: Horses/NU.nl