merrie
merrie

Fokken met een oudere merrie: wel of niet?

Nieuws

De lente is voor velen het leukste seizoen van het jaar: overal waar je kijkt zie je jong grut. Het is ook de tijd van het jaar waarin je gaat bedenken welke hengst je voor volgend jaar wilt en of je volgend jaar überhaupt nog wel een veulen wilt. Want wanneer is het voor een merrie tijd om met fokpensioen te gaan? The Horse legt het uit.


Ervaren oude merries zijn vaak ideale moeders. Ze weten hoe het werkt en hebben veel veulens opgevoed. Dit kan belangrijk zijn voor fokkers, ze weten dat het veulen ‘in goede handen is’. Sommige merries hebben ook een indrukwekkend cv van nakomelingen, waardoor fokkers soms nog één veulen willen voordat de merrie met pensioen gaat.

Maar hoe bepaal je of het tijd is om een oudere merrie met pensioen te sturen? Het kan een ongelofelijk complex proces zijn waarin je vele factoren in afweging moet nemen. Het kan natuurlijk ook makkelijk zijn door te zeggen dat het gewoon tijd is. De volgende dingen zijn belangrijk om in gedachten te houden wanneer je nog één keer met je oude, grijze merrie gaat fokken:

1. Vruchtbaarheid


De leeftijd kan om verschillende redenen een negatieve invloed hebben om de vruchtbaarheid en het vermogen om drachtig te worden. Soms kan een merrie nog in perfecte gezondheid zijn en wil je nog graag een laatste veulen, maar is ze gewoon niet vruchtbaar genoeg om drachtig te worden.

2. Andere reproductieve kwesties


Heeft een merrie misschien uteriene fibrose of endometriose waardoor het lastiger is drachtig te raken? Zullen haar bejaarde eicellen ervoor zorgen dat het embryo vroeg sterft? De leeftijd kan een negatieve invloed hebben op de rest van het lichaam, dus ook op de voortplantingsorganen. Werk samen met je dierenarts om te bepalen welke, indien aanwezig, problemen een merrie heeft voordat je gaat fokken. Soms is de prognose voor een levend veulen gewoon niet genoeg om het fokken met de merrie te rechtvaardigen, zelfs met behandeling.

3. Fysieke problemen


Kan je oude merrie nog steeds makkelijk bewegen en gaan liggen en weer opstaan zonder problemen? Of gaat dat langzaamaan al een beetje trager? En heb je een merrie die lastig dik te krijgen is? Een veulen aan de voet kost veel energie en kracht. Ook is het dragen van een veulen is erg belastend voor het lichaam en het is aan jou en je dierenarts om te beslissen of je merrie fysiek nog in staat is om te veulenen.

4. De risico’s


De meeste dekkingen en bevallingen verlopen zonder problemen. Maar wanneer het mis gaat kan het grote gevolgen hebben. Ben je bereid om een moeilijke beslissing te nemen als er problemen ontstaan tijdens of na de bevalling. En heb je er over nagedacht dat je zou kunnen eindigen met een gezonde merrie en veulen, maar ook met geen van beide? Commerciële fokkers aanvaarden deze risico’s dagelijks, maar voor hobbyfokkers is het belangrijk te overwegen dat een merrie wellicht kan overlijden. En als je merrie een langdurig geliefd familielid is, is het het risico misschien helemaal niet waard.

5. Het veulen


Laten we eerlijk zijn: er zijn heel veel paarden van verschillende leeftijden en rassen die een huisje zoeken. Als je erover nadenkt een nieuw paard op de wereld te zetten, is het belangrijk om te bedenken wat je met het veulen wilt. Dit heeft trouwens niet per se iets met de leeftijd te maken, fok nooit zinloos.

De uiteindelijke beslissing neem je samen met je dierenarts. Sommige oude merries produceren nog steeds prachtige veulens, terwijl anderen hun dagen beter kunnen slijten op de wei.

Bron: The Horse 

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief van Bit?