droes
droes

Droes in regio Voorne-Putten

Nieuws

In de regio Voorne-Putten is de paardenziekte droes geconstateerd, een zeer besmettelijke ziekte onder paarden, pony’s en ezels. Om verspreiding te voorkomen kun je de dieren beter niet aaien.


De ziekte is ook op mensen overdraagbaar, alleen worden zij er niet ziek van. Mensen die in contact zijn geweest met een paard, ezel of pony kunnen de ziekte dus doorgeven aan anderen. Kinderboerderij De Kerkestee uit Hellevoetsluis bijvoorbeeld roept mensen op om hier op te letten bij het betreden van de boerderij.

Niet aaien


“Onze pony’s en ezels zijn nu niet ziek en dat willen wij heel graag zo houden. Daarom vragen iedereen om de pony’s en ezels even niet te aaien. Ook mogen de kinderen de dieren niet borstelen. Toch de pony of ezel geaaid? Dan is het verstandig om daarna even de handen te wassen met water en zeep.”

Risico


Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Deze vermenigvuldigt zich in de lymfeknopen van het paard en veroorzaakt pijnlijke zwellingen, meestal in de keelstreek. In sommige gevallen kan de kiem via de bloedbaan naar lymfeknopen elders in het lichaam gaan. Dan kunnen ook de lymfeknopen in de buik ontstoken raken. De ziekte kan ook worden overgebracht via drink- en voerbakken. Droes kan voorkomen bij paarden, pony’s en ezels van elke leeftijd en elk ras. Het meeste risico lopen jonge paarden, paarden die worden gehouden in grote aantallen en veel in aanraking komen met andere paarden en paarden die veel op concoursen en keuringen komen. Droes kan in uitzonderlijke gevallen fataal verlopen en is moeilijk te behandelen.

Bron: Weekkrant