130207757_ABFweb
130207757_ABFweb

Tip Iris Vinkx: doe ervaring op bij verschillende bedrijven

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Iris Vinkx, die veel jonge paarden opleidt. Ze heeft stage gelopen bij onder meer Hester Klompmaker, Sander Marijnissen en Jelmer Chardon.

[caption id=”attachment_31641” align=”alignright” width=”300”] Iris Vinkx[/caption]

“Ik wil graag meegeven hoe belangrijk het is om veel ervaring op te doen bij verschillend bedrijven en het vak te leren van mensen met goede kennis. Zo kun je op jonge leeftijd al heel veel doelen bereiken. Op jonge leeftijd ben ik al begonnen met paardrijden. Met mijn tante Andrea van der Meer maak ik vooral jonge dressuurpaarden klaar voor de sport. Ik rijd ze dan meestal in de lagere klassen en daarna neemt Andrea ze over. Het leukste vind ik het opleiden van jonge paarden. Zelf heb ik nu een jong springpaard dat ik hoop op te leiden naar het Z springen.

Breed ontwikkelen


Ik doe de opleiding paardensport en moet bij deze opleiding op bedrijven stagelopen. Wat ik heel belangrijk vind, is om het vak te leren van mensen met kennis en mij zo breed mogelijk te ontwikkelen. Ik ben daarom mijn eerste stage gaan lopen bij Hester Klompmaker: een echte springstal waar ik heel veel ervaring op heb gedaan. Nog steeds help ik Hester bijvoorbeeld op concours of gewoon thuis op stal, ook ben ik blijven lessen bij Hester Klompmaker, omdat zij mij goed kan helpen met het opleiden van mijn jonge springpaard.

Blijven ontwikkelen


Daarna ben ik gaan stage lopen bij Sander Marijnissen. Heel wat anders, namelijk een echte dressuurstal. Om jonge paarden goed op te kunnen leiden moet je jezelf wel op verschillende kanten gaan en blijven ontwikkelen. Ieder paard is weer anders. Ik ben ook bij Sander blijven lessen: je hebt tevens goede instructie nodig om je doelen te bereiken en om een jong paard zo goed mogelijk op te kunnen leiden. Bij Jelmer Chardon heb ik ook stage gelopen, in de Friese paarden. Hier ben ik momenteel nog steeds aan het werk en train de sportpaarden door. Hier heb ik geleerd hoe je Friese paarden klaar maakt voor de keuring of voor een IBOP. Momenteel loop ik stage bij Reinie Tewis: een hengstenhouderij. Op dit bedrijf leer ik weer hele ander dingen, bijvoorbeeld hoe de KWPN’ers worden getraind voor de keuringen en wanneer ze klaar zijn voor het verrichtingsonderzoek.

Allround


Ik denk dat als je je op jonge leeftijd al heel allround gaat ontwikkelen en dus veel ervaring op gaat doen bij verschillende bedrijven, je al op jonge leeftijd je doelen na kunt streven. Dat geldt ook voor mij. Mijn doel is door mij breed te ontwikkelen steeds beter te worden in het opleiden van jonge paarden.”

“De pen gaat naar springamazone Bianca Schoenmakers.”
telefoonhoesje3