horseball
horseball

Horseball toegelaten als officiële discipline van de KNHS

Nieuws

De Nederlandse paardensport heeft er een nieuwe officiële KNHS-discipline bij: horseball! De afgelopen jaren heeft de Nederlandse Horseball-vereniging aansluiting gezocht met de KNHS. Tijdens de laatste vergadering werd de discipline unaniem door de Ledenraad toegelaten als Nationale Vereniging van de KNHS.


“Er is behoefte aan disciplines die wat stoerder zijn, dit geeft kansen om ook meer jongens bij de paardensport te betrekken. Horseball kan best eens in deze behoefte voorzien,” gaf Max Bentum aan. Horseball is een stoere en zeer aantrekkelijke sport, ook voor jongens, waarbij behendigheid, rijvaardigheid, spelinzicht en -vreugde samenkomen.

Handigheid en lenigheid


Deze discipline is een paardenteamsport die in de eerste plaats werd geïnspireerd door het basketbal. Deze discipline vergt veel handigheid en lenigheid van de ruiter en snelheid van de paarden. Het spel richt zich zowel tot de mannen als tot de vrouwen, want het is een gemengde sport. De combinatie van balsport, teamsport en competitie trekt vooral jongens aan in de paardensport.

Het spel


Net zoals bij andere balspelen moet er gescoord worden in het doel van de tegenstander. De teams bestaan uit vier combinaties die tegen elkaar moeten spelen. De ruiters te paard moeten dit doen met een gewone maat bal waar handvatten aan zitten in een doel wat 3,5 meter boven de grond hangt. Net als bij andere teamsporten geldt ook voor deze discipline dat een goede speltechniek, waarbij slim gespeeld wordt, belangrijk is. Het reglement van deze discipline is streng en vooral het respect voor het paard is erg belangrijk. Er is bijvoorbeeld controle door een dierenarts voor en tijdens de wedstrijd.

Bron: KNHS
120501219_ABFweb